Седим около заседателната маса в една рекламна агенция - 4

...
Седим около заседателната маса в една рекламна агенция - 4
Коментари Харесай

Младите вече не пият. Алкохолът определено има PR проблем

Седим към заседателната маса в една рекламна организация - 4 дами под и над междинната възраст на бутилка просеко в 5 следобяд, и си приказваме за хапчета срещу махмурлук.

Имаме проблем - алкохолът към този момент не притегля младите, а инфлуенсърите рядко се снимат с алкохолни питиета. В краен случай някой коктейл с към 7 мг. нещо с градус.

Ние, поколението, израснало с Чарлс Буковски, който ни учеше, че ”ако се случи нещо неприятно, пиеш, с цел да забравиш, в случай че се случи нещо хубаво, пиеш, с цел да празнуваш, а в случай че не се случва нищо, пиеш, с цел да се случи нещо ”, не разбираме какво става с днешните млади, само че за сметка на това осъзнаваме, че не сме млади.

Над една четвърт от хората във възрастовата група сред 16 и 24 години във Англия са цялостни въздържатели, демонстрира напълно прясно изследване на Drinkaware.

През август отчет на KAM и Lucky Saint открива, че съвсем една трета от всички визити в пъбове към този момент са без алкохол, а пазарът на безалкохолни питиета е повишен с над 506 % от 2015 година насам.

Япония - страната, където по залез слънце хора се търкаляха по улиците след композиция от тежък работен ден и положително количество саке, в този момент мисли по какъв начин да се оправи с въздържанието на младите, тъй като бюджетът губи пари от данък.

Кампанията " Саке вива! ", ръководена от Националната данъчна организация, приканва участниците да показват хрумвания по какъв начин да " подтикват търсенето на алкохол измежду младежите " посредством нови услуги, промоционални способи, артикули, дизайн и даже техники за продажба, употребявайки изкуствен интелект или метавселената.

В същото време в Amazon една книга набира интерес - споделя се Sober Curious. Можете да я намерите и като подкаст с милиони слушания. Руби Уорингтън очевидно в никакъв случай не е чела Буковски. Тя е някогашна фешън журналистка, астролог и водеща на подкаст, който желае да “премахне на митовете, които карат толкоз доста от нас да пият. ”

В описанието на едноименната книга написа, че е е “откровена, смешна и лишена от обвинявания ". " Sober Curious е по едно и също време начало на диалог и справочник – главно четиво, което дава опция на читателите да трансформират връзката си с алкохола, с цел да можем да водим най-пълноценния си живот. ”

Търсенето в Гугъл на " sober curious " доближава своя връх през 2021 година след пандемията. Бележи пик даже във Финландия - страната, дала на света водката Финландия, която пиехме с портокалов сок във времето, в което да си хванеш и две гаджета за една вечер не беше проблем.

Между другото забавен е и вторият подкаст на Руби Уорингтън - споделя се “Жени без деца ”.

Ако към този момент сте чели Sober Curious, Amazon може да ви предложи още Mocktail Party: 75 Plant-Based, Non-Alcoholic Mocktail Recipes for Every Occasion, Sobriety Workbook for Women: Practical Strategies to Live and Thrive without Alcohol, Soberevolution: Evolve into Sobriety and Recover Your Alcoholic Marriage.

Всички тези наръчници идват, с цел да измият като че ли срама от субкултурата на течения като Wine Moms, които под друга форма ни забавляваха в последните години. Терминът избухна с известността на обществените мрежи и се трансформира в меме, което може да се заключи с шегата “Най-скъпата част от майчинството е виното, което върви с него ”.

Това бяхме майките, израснали с песните на бащите си: Tequila Sunrise на The Eagles (It’s another tequila sunrise, this old world still looks the same.), Alabama Song на Doors (Well, show me the way To the next whiskey bar Oh, don`t ask why), Cold Gin на Kiss (Ooh, it’s cold gin time again, You know it’ll always win!), Have A Drink On Me на AC/DC (Whiskey, gin and brandy, With a glass I’m pretty handy!)

Още през 1974-та Фреди беше изпял “She keeps her Moët et Chandon. In her pretty cabinet ”

Сега е друго. Сега Cental Cee рапира “I don`t party but I heard Cardi there, so fuck it, I might attend it, ” Можете ли изобщо да си визиите по какъв начин някой от рапърите на нашето обявяваше на света, че не купонясва?

“Тя е с мен и без да пие, (пие) знае по какъв начин да ме навие, (вие) номерата им ги трие, (трие) всички други тя ги бие. (бие) ”, обаче припява и Скандау.

Нито един от най-популярните сериали за младежи от последните няколко години – Sex Education, Heartstopper. даже Euphoria, не възхвалява пиенето по метода, по който малкия екран го правеше с нас.

Когато героите на Euphoria надигат бутилки, феновете знаят, че това значи сериозен проблем. Пиянството в поп културата в този момент се опакова като тъмно и обезпокоително. Проблем.

Има доста теории за това за какво хората, изключително по-младите, не пият алкохол, както преди. Те са преуморени и нископлатени. Ядат чия и вървят на йога. Пият латето си с бадемово мляко или с матча.

Нямат време за махмурлук, нямат и време за губене. Предпочитат да са онлайн. Твърде са тревожни.

Но в последна сметка доста от тези теории наподобява подценяват един главен фактор, който е, че алкохолът просто към този момент не е готин.

Кетаминът, марихуаната, CBD-то не идват с тези затруднения. Техният обществен облик се оправя добре, посеващават им сериали - Weed на HBO, Here and Now, Beforeigners - даже не се напрягам да се сетя.

Но алкохолът несъмнено има PR проблем.

Ще излезе, че децата на потомство Z и на милениълите не обичат да влизат в обувките на родителите си даже във връзка с пороците.

Да вземем да вземем за пример музикалната промишленост и идолите, които тя основава в този момент.

Те са толкоз подвластни от концертите си онлайн, че нямат късмет да оцелеят, в случай че стартират да пият като Ози Озбърн или Кийт Ричърдс.

Има и друго: възпитавани в интернет среда, младежите са доста бдителни за риска пиянското им държание да бъде снимано и публикувано в обществените медии.

Много по-осъзнати за психическите проблем, днешните млади са наясно с психическите опасности от пиенето (вижте също: #hangxiety). Социалните медии, които основават тази заблуда за съвършенност, лишиха доста от “безгрижното “ въодушевление на 2010-те, когато хората качваха по 100 фотоси във Фейсбук след следващия ергенски запой.

Младите хора през днешния ден към момента желаят да си махнат главите тъкмо толкоз, колкото и предходните генерации (знаем да вземем за пример, че 16 до 24-годишните в никакъв случай преди не са се сблъсквали с толкоз доста опиати - пробвайте да пуснете в google trends думите кетамин и трева - за първата търсачката ще ви добави с “цена ”, а за втората с “отглеждане ” ).

И в тийнейджърските си години, и 20 и 30-годишните към момента пият.

Просто тежкото пиянство не е толкоз готино, колкото беше.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР