Седемнадесет хиляди обекта в Европа, включително 2100 с опасни за

...
Седемнадесет хиляди обекта в Европа, включително 2100 с опасни за
Коментари Харесай

Журналистическо разследване разкрива замърсяването с вечни замърсители на 17 000 обекта в Европа

Седемнадесет хиляди обекта в Европа, в това число 2100 с рискови за здравето равнища, са нечисти с по този начин наречените " безконечни " замърсители - пер- и полифлуороалкили (PFAS), съобщи Франс прес, базирайки се на заключенията от траяло няколко месеца следствие на 17 медии, измежду които френският в. " Монд " и английският в. " Гардиън ".

Разследването е наречено " Проект Вечно замърсяване " - намек за тези съвсем неразрушими синтетични химични съединения, създадени след 40-те години на предишния век, с цел да устоят на вода и топлота. То се основава на експертни методологии, данни и хиляди проби от околната среда, създали допустимо първото по рода си европейско картографиране на нечисти обекти и такива, за които се допуска, че са нечисти.

Норвежко езеро, Дунав, чешка река и големи площи в промишлени зони - екипът от публицисти показва своята карта, одобрена съгласно форма на рецензирана публицистика по модела на научни писания, валидирани от сътрудници.

" Според нашата внимателна оценка в Европа има повече от 17 000 обекта, нечисти до равнища, които изискват вниманието на обществените органи (над 10 нанограма на литър). Замърсяването доближава равнища, считани за рискови за здравето от специалистите, които интервюирахме (над 100 нанограма на литър) допълнително от 2100 " горещи точки ", написа френският ежедневник.

Журналистите са локализирали и двадесет завода за произвеждане на пер- и полифлуороалкили, в това число пет във Франция, както и 230 заводи, разпознати като консуматори на PFAS. Т.нар. " безконечни " замърсители съставляват съединения с незалепващи и водоустойчиви свойства, употребявани в индустрията и присъстващи в предмети от бита като тефлонови произведения, опаковки за храни, текстил, коли.

Производствените предприятия се намират главно в Германия, люлката на индустриалната химия. Следват Англия с три обекта, Италия с два, и Полша, Испания, Нидерландия и Белгия с по един, добавя в. " Монд ".

Журналистите са разпознали и 21 500 " евентуално нечисти " обекта в Европа, в частност региони към летища, в които се употребява противопожарна пяна, съдържаща пер- и полифлуороалкили.

" Взети от научни екипи и организации за запазване на околната среда от 2003 до 2023 година, десетките хиляди събрани данни демонстрират, че малко места, в това число най-интимните като личните ни тела, са пощадени от това навсякъде замърсяване, което към момента е значително незнайно за обществеността ", добавя вестникът.

В средата на януари здравните управляващи на Германия, Дания, Нидерландия, Норвегия и Швеция внесоха в Европейската организация по химикали (ECHA) предложение, ориентирано към възбрана на тези съставни елементи, подкрепено от други страни, в това число Франция, която неотдавна показа собствен личен " проект за деяние ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР