Седемнадесет дела, които съдия Даниела Талева разглежда в Софийския градски

...
Седемнадесет дела, които съдия Даниела Талева разглежда в Софийския градски
Коментари Харесай

Съдийката, която ще разследва главния прокурор: 17 от делата ѝ може да започнат отначало

С едемнадесет каузи, които арбитър Даниела Талева преглежда в Софийския градски съд, са застрашени да стартират изначало. Причината за това е назначаването ѝ за първи прокурор, който да проверява основния прокурор и неговите заместници.

Талева е към момента на работа в съда, сподели шефът на Наказателното поделение на Софийския градски съд, представен от

„ Тя ще бъде арбитър в Софийски градски съд - първо, до момента в който трае 14-дневният период за обжалване, а по-късно по закон има едномесечен за встъпване ”, сподели зам.-председателят на Софийския градски съд Руси Алексиев.

Заради новата работа на съдийката някои от делата, които гледа, ще стартират от начало.

„ Те към сегашния миг са 17, от които обаче 5 са завършили. По тях сигурно Талева ще постави всички старания да напише претекстове, т.е. 12 най-вероятно ще стартират изначало ”, изясни Алексиев.

Засега не се знае и къде ще работи арбитър Талева като прокурор. Ако остане в Съдебната палата, където е Върховната касационна прокуратура, то рискува кабинетът й да е до този на Борислав Сарафов, който ще проверява. Срещу него има няколко сигнала, които Талева би трябвало да ревизира. Ако се стигне до дело, то ще се гледа от Софийския градски съд.

„ Няма нищо характерно в тези каузи. Делата, които и сега се гледат в Софийски градски съд, са против лица с имунитет, членове на Министерски съвет ”, добави още Алексиев.

Съдия Даниела Талева от Софийския градски съд (СГС) ще бъде първият магистрат с функционалности да проверява основния прокурор. От активността ѝ следва да стане ясно дали новият механизъм работи.

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет я назначи за прокурор, който да проверява сигнали против краткотрайно изпълняващия длъжността основен прокурор на Р България Борислав Сарафов. Сигналите против него са подадени, до момента в който беше заместител на отстранения към този момент Иван Гешев. Те са свързани с имотното положение на негови родственици, както и с аферата " Осемте джуджета ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР