Седем експоната от Националния исторически музей (НИМ) ще участват в

...
Седем експоната от Националния исторически музей (НИМ) ще участват в
Коментари Харесай

НИМ показва за 24 май уникати в Братислава

Седем експоната от Националния исторически музей (НИМ) ще вземат участие в изложбата „ Свети Климент Охридски - възпитаник и преподавател ", която се открива на 15 май 2018 година в Словашкия народен исторически музей в Братислава. Експозицията се прави във връзка Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност 24 май и ще бъде открита от шефа на НИМ доц.д-р Бони Петрунова.

НИМ ще покаже от своите фондове неповторими икони, църковна утвар и ръкописи, свързани с делото и паметта за св. Климент Охридски, като да вземем за пример луксозно украсено Евангелие с обков от XIVв. и XVII в., направен от сребро с позлата, черен и червен гланц. Експонатите ще онагледят описа в постерна галерия, осъществена от Центъра за славяно-византийски изследвания „ Проф. Иван Дуйчев “ при Софийския университет „ Св. Климент Охридски”.
Изложбата се провежда от Българския културен център в Братислава и ще продължи до 28 август.

Гостуването на Националния исторически музей в Братислава се реализира с помощта на поддръжката от Министерството на културата на България и е значимо събитие в културната стратегия на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Събитието минава под знака на Европейската година на културното завещание и поставя началото на поредност от изложения, които се посвещават на честването на 45 години от основаването на Националния исторически музей. Следващите прояви през юни ще бъдат в Москва и Париж - музей Лувъра.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР