Себастиан Курц Австрия планира да използва ротационното си председателство на

...
Себастиан Курц Австрия планира да използва ротационното си председателство на
Коментари Харесай

Австрия ще постави имиграцията и границите в центъра на европейското си председателство


Себастиан Курц

Австрия възнамерява да употребява ротационното си председателство на Европейския съюз през втората половина на годината за изместване на вниманието на съюза от презаселването на бежанците в Европейски Съюз към попречване на нови талази от мигранти, съобщи в петък канцлерът Себастиан Курц, представен от Ройтерс.

Курц ръководи в коалиция с антиимигрантската Партия на свободата, което прави Австрия единствената западна страна в Европейски Съюз с крайнодясна партия в държавното управление си.

Виена поема ротационното председателство на Европейски Съюз от България на 1 юли и ще има думата при установяване на дневния ред на многочислените срещи сред страните членки.

В Европейски Съюз има надълбоко разделяне за имиграцията и страни като Полша и Унгария отхвърлят да поемат своя дял от бежанци според контрактуваната система за презаселване.

Твърдолинейният във връзка с имиграцията Курц даде обещание да употребява положителните си връзки, най-много с Унгария, с цел да сближи двете страни.

" Целта ни е напълно ясна: В Европа не трябва единствено да се спори за преразпределянето на бежанците, а най-накрая да се насочи вниманието върху гарантирането на сигурността на външните граници ", сподели Курц на конференция за показване на целите на австрийското председателство.

Унгария, Полша, Словакия и Чехия неведнъж отхвърлиха настояванията на Брюксел и западните страни в Европейски Съюз да одобряват стотици хиляди от идващите в Европейски Съюз от 2015 година насам бежанци, преобладаващо мюсюлмани. Дълбоките различия подкопаха доверието сред страните в блока и ослабиха неговото единение.

Австрия призоваваше източноевропейците да поемат своята част от бремето, само че след идването на власт на Курц подлага на критика дебата за квотите и приканва за нова система.

Преди известно време Курц съобщи, че няма смисъл да се спори за сегашната квотна система, защото източноевропейските страни отхвърлят да я одобряват. Канцлерът се разгласи в поддръжка на система, съгласно която избавените в Средиземно море мигранти би трябвало да бъдат връщани в Африка, вместо да идват в Европа, и даде обещание да спре изцяло противозаконната имиграция.

Охраняването на границите единствено по себе си няма да реши казуса с миграцията. Главният въпрос е какво става с хората след спасяването им - дали отиват в Централна Европа или ги връщат в страната им или в други безвредни региони, сподели той.

Запитан какви решения има поради, Курц сподели, че разширение на мандата на европейската гранична работа Фронтекс е една от вариантите, само че има и други и ще зависи от договарянията с водачите от Европейски Съюз на плануваните събития, в това число срещата на върха по миграцията и сигурността на 20 септември.

Сред другите цели на австрийското председателство е стимулирането на конкурентоспособността на Европа и работата в посока на разширение на Европейски Съюз към балканските страни, основно Сърбия и Черна гора, сподели Курц.

Канцлерът изрази вяра също съюзът да успее да накара интернет компании като Facebook и Google да заплащат по-високи налози върху приходите в страните, където се генерират тези доходи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР