[schutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Най-големият промишлен отрасъл, с

...
[schutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Най-големият промишлен отрасъл, с
Коментари Харесай

Машиностроенето – между спадовете и подема

[schutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Най-големият индустриален бранш, с отлична експортна ориентировка, само че с към момента ниска продуктивност - това е късото определение за българското машиностроене с неговите голям брой подсектори. Произвежданата продукция надвишава 10 милиарда лева годишно и се изнася в страни от всички континенти. При някои от производствата – на машини, елементи за коли, специфичното произвеждане, износът е 90-95%.

" След рецесията от 2009 година машиностроенето е в напредък. Нарастват задграничните вложения, изключително при производството на части за автомобилостроенето. Повечето от вложенията са на зелено, привличани от положителния стопански климат в страната и положителните условия в индустриалните зони ", обобщава инж. Илия Келешев, ръководител на Камарата по машиностроене.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ръст и през първата половина на 2019 година

Възходът на машиностроителния бранш продължава и през първото полугодие на 2019 година Данните демонстрират, че при производството на железни произведения растежът на оборота е 3% по отношение на същия интервал на миналата година. Подобни са данните за вътрешния пазар и износа.

При производството на машини и съоръжение се регистрира 8% покачване, при коли, ремаркета и полуремаркета – 6%, и изненадващо висок скок на оборота на вътрешния пазар – 50%. Най-високо е покачването при производството на " транспортни средства без коли " – колела, вагони, кораби – 26%, а за вътрешния пазар – 18%. Добри са резултатите през полугодието и при производството на отливки, като в последните месеци има понижение в поръчките за обособени компании, регистрира браншовата камара.

На положително равнище е производството на машини и съоръжение за хранително-вкусовата индустрия, на оптоелектрониката. На модерно европейско равнище е и селскостопанската техника, изключително на " Мадара " - Шумен, профилирана в това произвеждане след прекратяване доставките на двигателни мостове за КАМаз. Традиционно добре се развива производството на хидравлични произведения.

" Трудно е да се доближат опциите на продадения преди години за 1 лев Завод за металорежещи машини в София – европейски водач в сектора, премахнат след това, само че с многото старания на мениджмънта се появи и разви " Раис " - Пазарджик, почнала преди 25 години активността си от нулата ", разяснява инж. Келешев. И прецизира, че макар положителните резултати като цяло данните за юни демонстрират спад при производството на железни произведения, на машини и съоръжение и на коли, ремаркета и полуремаркета.

Заетите – над 128 хиляди

Общо компаниите в подсекторите на машиностроенето са над 3700. Големите компании (с бройка на личния състав над 249) са 72, само че в тях работят 52% от работещите в промишлеността.

Заетите във компаниите от бранша към април 2019 година са 128 280 души при 131 865 през март 2018 година Известно понижение на работещите има в леярството, при " производството на машини и съоръжение " и " железни произведения без машини и съоръжение ". Задържа се броят на заетите работещи за автомобилостроенето, само че то е релативно, защото част от компаниите, произвеждащи механични елементи и произведения, са се определили в икономическата активност С28 – " Производство на машини и съоръжение ", прецизират от браншовата организация.

Намалелият брой на заетите в редица от компаниите е главно заради дефицит на работна ръка – и квалифицирани, и изпълнителски фрагменти.

Производителност – измежду най-ниската в Европа

По данни на Евростат продуктивността на труда (брутна добавена стойност на един зает) в подсекторите на машиностроенето продължава да е измежду най-ниските в Европа. За 2016 година тя е 10.6 хиляди евро при производството на железни произведения, 14.1 хиляди – при машините, 10.9 хиляди – при колите, 13.0 хиляди – при транспортните средства без коли. Има обаче растеж и през 2017 година, и през 2018 година

Сред аргументите за по-ниската продуктивност е и продуктовата конструкция на българското машиностроене. Преобладават компаниите поддоставчици. Конкуренцията на интернационалния пазар за продукция от страни като България е тежка и ненапълно неравностойна. За да се продаде българска машиностроителна продукция на цена, близка до тази на най-развитите страни, ако продуктите са конкурентни, би трябвало да бъде препоръчана от тяхна компания.

Според ръководителя на браншовата камара има производства в обособени предприятия, при които оборудването, контролът върху качеството и ръководството им не отстъпват на аналогични производства във водещи в машиностроенето страни, само че купувачите оферират за готовите произведения доста по-ниски цени. " Не следва да си внушаваме, че за еднакъв труд като количество и качество на българските експерти и квалифицирани служащи, произвеждащи у нас, ще се заплаща толкоз, колкото на задграничните в техните страни. Иначе за какво ще построяват мощности в България и ще купуват българска продукция ", обобщава Илия Келешев.

Според мениджъри в бранша западните компании, изкупуващи българска машиностроителна продукция, непрестанно завишават условията към нейното качество, стремейки се да договарят по-ниски цени и период на разсрочено заплащане.

" Не е реалистично да се мисли, че може да стигнем Германия и Япония по продуктивност, само че при доста по-висок годишен стопански напредък (6-8%), по-ускорено въвеждане на нововъведения, на дигитализацията през идващите 5-6 години бихме могли да се равняваме с близкостоящите до нас източноевропейски страни. Дори високият растеж от 3.5% на Брутният вътрешен продукт за първото полугодие на 2019 година, с който се гордеем, че сме на пето място по напредък в Европейски Съюз, е много под този при съседите – Румъния – 3.8%, Полша – 4.1%, Унгария – 5.2% ", акцентира ръководителят на Браншовата камара по машиностроене. Лидерите в бранша

Общите доходи на топ 40 на производителите на машини и съоръжение (заедно с военните заводи) през 2018 година надвишават 9.638 милиарда лева против 8.450 милиарда лева на аналогичните компании през 2018 година Топ 3 на компаниите в класацията - " Арсенал ", " Вазовски машиностроителни фабрики ", " Сенсата технолоджис България ", държат 16.7% от пазара в стойност.

Приходите на водача в класацията - " Арсенал ", надвишават 610 млн. лева, а облагата – 122 млн. лева Вторият също е от военната промишленост - " Вазовски машиностроителни фабрики " регистрира над 535 млн. лева доходи и над 150 млн. лева облага през предходната година.

На трета позиция е американският производител на датчици " Сенсата технолоджис ", който има цех в Пловдив, звено за развойна активност в София, а към този момент разгласи и нова инвестиция в завода си в Ботевград. Компанията регистрира годишен оборот близо 465 млн. лева

Още три сдружения са с доходи над 400 млн. лева през предходната година. " Интегрейтид микро-електроникс България " – Ботевград (4-о място), създава електронни модули за коли и е част от филипинската група Integrated Micro-Electronics (IMI), която е един от най-големите международни производители на автомобилна и друга електроника с оборот 1.3 милиарда $ за 2018 година

Производителят на санитарна керамика и арматура " Идеал Стандарт – Видима " - Севлиево (5), е част от основаната в Брюксел Ideal Standard International. Преди година компанията майка стана напълно благосъстоятелност на американския фонд Anchorage Capital. Трите завода в България са най-голямата индустриална база в границите на корпорацията. Групата на сдруженията с над 400 млн. лева оборот за 2018 година приключва с немския производител на хладилна техника " Либхер-Хаусгерете Марица " (6), който има цех в Пловдив.

Пет компании са осъществили оборот сред 300 и 400 млн. лева - " Теклас – България ", " Язаки България ", " АББ България ", " Евро геймс технолоджи " и " Монбат ". Техният общ пазарен дял е 19.5% в стойност. Други 28 компании регистрират доходи сред 100 и 300 млн. лева през предходната година. Само едно сдружение в топ 40 - " Ангел Стоилов 96 ", е с оборот под 100 млн. лева

Пет компании в класацията са работили на загуба през 2018 година: " Язаки България ", " Костал България ", " Структурни и Кохезионен фондове Берингс България ", " Костал България аутомотив ", " АЛС България ".

През 2018 година най-вече са били заетите в " Арсенал " - 10 070, а с минимум чиновници е " АББ България " – 107.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР