Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Автор:

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Автор:
Коментари Харесай

Химични реакции

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Класически подредбата на най-големите компании в бранш химия стартира с производителите на горива, които заемат челните три места, като и през тази, и през предходната година петролният бранш съумя отново да насочи погледите към себе си. По-малко звук имаше във връзка с огромни подгласниците в топ 5 от Девня " Солвей соди " и " Агрополихим ", които съвсем резервират равнищата на бизнеса си от миналата година.

За разлика от огромните тежки химически производства, при които вложенията са скъпи и мудни, както и огромните промени в бизнеса, на повече динамичност в позитивна посока се радват фирмите, занимаващи се с биогорива и етерични масла. Единствените по-големи спадове в бранша са при сдруженията, изработващи съставни елементи за автомобилната промишленост.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В полето на петрола

Класацията на най-големите в бранш химия, несъмнено, се оглавява от рафинерията " Лукойл Нефтохим Бургас ". През 2018 година предприятието обаче още веднъж излезе на загуба, и то 254 млн. лева, откакто две години беше от другата страна на финансовата нула.

Отчасти от сдружението изясняват неприятните резултати с няколко съществени неща. На първо място е огромният капитален ремонт през предходната година и двата месеца застой в производството и към 1 млн. тона петрол по-малко от плануваното и от количеството една година по-рано, или 6 млн. вместо 7 млн. тона. Към това се прибавя и по-ниската с 10% междинна продажна цена на горивото поради по-ниските интернационалните котировки, най-малко съгласно доклада на компанията. И не на последно място ниският марж сред цена и преправка на нефта, което води до усложнения измежду рафинериите в Европа.

След като завърши инвестицията си за повишение на успеваемостта на производството на светли горива с инсталацията за хидрокрекинг на гудрон, в този момент от компанията споделят, че в бъдеще все по-голяма роля в нефтопреработката ще има нефтохимията, или другояче казано, пластмасата. Заради растежа на търсенето в България и в цяла Европа " Лукойл Нефтохим Бургас " ще влага към 400 млн. $ в произвеждане на полипропилен по нова технология. Уточняват се бюджетът, изборът на технология и финансиране. Съгласно бизнес проекта на компанията този план би трябвало да е подготвен до 2024 година, като до края на 2019 година би трябвало да се избере реализатор, а строителството да стартира в интервала 2020-2021 година

Реализацията на плана ще разреши производството на до 300 хиляди тона полипропилен годишно, като до момента рафинерията създава до 80 хиляди тона. В момента компанията създава 3 марки полипропилен, които намират приложение най-вече в индустрията. Новото произвеждане ще разшири неведнъж типовете полипропилен - за хранително-вкусовата индустрия, медицински произведения, строителството и други

Компаниите от групата на " Лукойл " и по-скоро дългогодишното лице на съветската група Валентин Златев влязоха в конфликт с различен огромен състезател на пазара на едро - " Инса ойл ", която разполага с база в Белозем. Компанията е на трета позиция в класацията с доходи съвсем 500 млн. лева, като дава поръчки да продължи с растежа. Дружеството, благосъстоятелност на Георги Самуилов, при започване на 2018 година напусна Българската петролна и газова асоциация. Официалната версия - недоволството от секторния закон за горивата, прокаран към оня миг от асоциацията, се размина с по-вероятната, а точно смяна на дистрибуционната политика на " Лукойл България ". В даден миг двамата притежатели влязоха в неприсъствен спор, като Валентин Златев изрече изрази сериозните си подозрения в изрядността на вноса на Самуилов през пристанище Бургас. Към момента обаче наподобява, че съветската компания претърпя провал в този конфликт, като първо Валентин Златев се раздели с поста общоприет шеф на " Лукойл България ", Министерството на стопанската система стартира прекрояване на секторния закон за горивата, който по този начин или другояче беше доста омекотен. И не на последно място, Георги Самуилов публично съобщи, че е на финалната права от покупката на " Петрол ", което, в случай че стане факт, би разбъркало съществено целия бранш.

Най-експлозивните

С максимален растеж на приходите в класацията е друга компания, още веднъж въпреки и косвено принадлежаща към бранша на горивата. Това е " Хай протеин " със забележителните 2416% скот на приходите. Или от 3.3 млн. лева те стават 83.8 млн. лева Компанията създава биодизел, обезвредени растителни масла и чист глицерин, включително и първични материали за фармацията и хранително-вкусовата индустрия, като 62 млн. лева от продажбите са от биодизел.

През 2016 и 2017 година сдружението закупува от частен правосъден реализатор три склада и ги отдава чартърен на компания за предпазване на насипни товари. През 2017 година наема в Провадия промишлена апаратура за произвеждане на биодизел, като там през предходната година са модифицирани близо 52 хиляди тона сурово масло. Компанията е част от групата на " Астра биоплант ", производител на биогорива. В нея влизат още " Олео протеин " ЕООД, " Оберьостерайхише биодизел България " и " Корект тест надзор ". Рафинерията за биодизел " Астра биоплант ", ситуирана в Сливо поле, се ражда през 2007 година с построяването на завода там. През 2015 година в същия град се появява и втори цех, импортиран от австрийския град Енс, след огромна интервенция по преместването му. Самата " Астра биоплант " има близо 1.2 милиарда лева доходи през 2018 година, което я подрежда на втора позиция след бургаската рафинерия. " Астра биоплант " е главно експортно насочена, като 70-80% от производството отиват за експорт. Компанията е и главен снабдител на бургаската рафинерия " Лукойл Нефтохим Бургас ". Групата за биодизел е част от групата на търговеца на пропан-бутан " Булмаркет ДМ " и се занимава с производството на механически масла за промишлеността и биодизел.

С мирис на растеж

С двоен растеж на приходите - до 62.4 млн. лева, може да се похвали " Есетере България ". Дестилерията за етерични масла в Добрич е благосъстоятелност на американската doTERRA, учредена през 2008 година в щата Юта. От 2015 година до момента тя е вложила 12 млн. лева в индустриални мощности, складови уреди и здания.

Изборът на България не е инцидентен, като страната излезе преди всичко в света по рандеман на лавандулово масло преди няколко години с произвеждане на близо 200 - 250 тона годишно. Европа е главен пазар за масла от лавандула и лавандин (естествен хибрид сред теснолистна и широколистна лавандула), като България и Франция образуват две трети от европейския износ.

През тази година " Есетере България " влага 4.2 млн. лева във втора дестилерия за етерични масла в Добрич на стойност 4.2 млн. лева Тя е копие на първата и е ситуирана на към 2000 квадратни метра повърхност, с 12 дестилационни апарата по 5.5 куб. метра за преваряване на етеричномаслени култури. Така общият потенциал на компанията е 210 куб. метра.

През миналата година мощностите са били натоварени пълноценно, като най-големите продажби са на етерични масла от лавандула, маточина, тамян, кориандър, чубрица, роза и други

Голям растеж от 34% регистрира и " Ролпласт ", като приходите й доближават 120 млн. лева " Ролпласт " е основана през 2000 година като компания, занимаваща се с произвеждане и продажба на външни и вътрешни щори. Днес сдружението има дъщерни представителства в Македония, Сърбия, Гърция, Албания и Черна гора. Притежава комерсиална мрежа с над 120 офиса в страната, от които над 60 франчайз колегата с 90 шоурума. Компанията има и към 60 франчайз колегата в Македония и Сърбия, а заетите дружно с тези от дъщерните сдружения в чужбина са към 600, посочи шефът на компанията Светлин Николчев.

Другата огромна по растеж компания за миналата година е " Пластхим - Т " - 33%. Първите две индустриални бази на компанията са в Аксаково (за опаковъчни фолиа) и Тервел (за гъвкави опаковки), а третата - в Девня. Тя е за полипропиленови фолиа, работи от 2017 година и докара до уголемение на бизнеса и растеж на приходите.

И малко спадове

Не всички в бранша обаче порастват. Със спад на приходите е смолянската " Арексим инженеринг " - те се намаляват с 11.5% до 53 млн. лева " Арексим " създава съставни елементи и елементи от инженерни пластмаси за западни колоси като Schneider Electric, Bosch, Liebherr, Festо, Makita и Kostal. Именно притежателят на смолянската компания Кирил Асенов убеждава последната немската група да влага в България. Kostal стартира активността си в България с произвеждане на механични и електромеханични елементи за коли - да вземем за пример ръчките до кормилото за чистачките и светлините. Пластмасовите съставни елементи пък се доставят от " Арексим ". Германската компания към този момент прави тук цялата подкормилна система и доставя за множеството от автомобилните колоси като Fiat, Volskwagen и Ford, както и за първокласни производители като Bentley, Porsche и BMW, Daimler. Спадът е вследствие на осъществена в средата на 2017 година продажба на дълготрайни материални активи, свързани с активността пластмасови съставни елементи за индустриални акумулатори, при което през 2018 година такива не са осъществени. През настоящата 2019 година сдружението отбелязва забележителен растеж на поръчките от Schneider Electric, Liebherr и Makita, само че и спад при сдруженията Bosch и Kostal.

Другата компания със спад от 17% на приходите си за 2018 година е " Стандарт профил България ". Компанията произвеждаща уплътнителни системи за автомобилната промишленост в Европа, Азия, Северна и Южна Америка.

" Стандард профил България " е основана през 2004 година в Стара Загора, само че работи интензивно от началото на 2006 година След рецесията през 2010 година компанията съвсем удвоява продажбите си, притегля нови клиенти и уголемява асортимента. През идващите години стартират и спомагателни планове – Fiat Idea, Volkswagen Amarok, Opel Adam и Smart. Най-мащабен е планът за Opel Astra, почнал през 2015 година, когато е открит и нов завод, а през 2016 година продажбите надвишават 95 млн. лева

Според доклада на компанията главната причина за по-ниските продажби през 2018 година е точно спадът в търсенето на най-големия - за Opel Astra. През предходната година компанията е фокусирала напъните си върху новите планове от началото на 2019 година - моделите на новите клиенти Skoda, Nissan и Ford, както и VW T-Roc, a по-ниските продажби по плана Opel Astra са били обезщетени в доста огромна степен от положителните резултати на Renault - " Лада ", и Daimler - Smart.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР