Инж. Иван Чолаков [Оптикс] Каква беше 2018 г. за компанията?-

...
Инж. Иван Чолаков [Оптикс] Каква беше 2018 г. за компанията?-
Коментари Харесай

Инж. Иван Чолаков: Ще продължим да инвестираме в развитието на високите технологии

Инж. Иван Чолаков

[Оптикс] Каква беше 2018 година за компанията?

- Миналата година беше юбилейна в историята на " Оптикс " - навършихме 20 години и навлязохме в третото си десетилетие с доста положителни финансови индикатори и вероятности за развиване. Ръстът на реализация спрямо миналата беше с повече от 8% и като се има поради прекомерно комплицираният развой на делене на бизнеса, не може да не ни удовлетворява. През тази година открихме реновираното лично стрелбище като крайна част от индустриалната база за основаване и реализация на висок клас мерници за стрелково оръжие.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Преосмислихме и променихме концепцията си за продажба на произведения за спорт, като я поверихме главно на международно одобрени търговски вериги и марки. Очаква ни внезапно покачване на продажбите през идващите години, като признаците са налице и се следят в растежа на поръчките сега.

От основаването на компанията годишните вложения са наложителен и следен детайл на фирмената политика за развиване. След няколкото следващи години, в които инвестирахме най-много в индустриално съоръжение, през актуалната изместихме фокуса и вложихме средства в недвижими парцели за обезпечаване на задоволително индустриални площи както за " Оптикс ", по този начин и за останалите партньорски компании от групата.

Как се развива планът за новата база в Божурище?

- Към момента сме в развой на приемане на Акт 16. Строителните действия бяха завършени и е въпрос единствено на писмено довеждане докрай на плана. Договорите с главните снабдители на профилираното съоръжение се осъществят, като първите машини към този момент са на индустриалната площадка. Започнахме процедурите по обезпечаване на нужния личен състав. Разписана е индустриалната стратегия до края на актуалната година, както и тази за 2020 година Пускът на тези мощности съответствува с нараствания растеж на пазарното търсене на изделията ни, предопределени за ловния пазар, и ще подкрепи производството на спомагателните количества.

През 2017 година учредихте взаимно със северноамериканския фонд DWHP ново сдружение – " Майкро оптикс Юръп ", с капитал 3.95 млн. лева Как оценявате договорката от днешни позиции, каква е изгодата от нея, какви са резултатите на новата компания и какво се чака?

- Новоучреденото сдружение стартира активността си доста сполучливо, като към този момент има над 240 души личен състав. През актуалната година се реалокира в нова постройка, построена по план на нашите експерти, съответстваща на международните стандарти за произвеждане на микродетайли за здравната промишленост. Инвестициите са и в пазаруване на модерно съоръжение, най-вече с цифрово програмно ръководство, и съвременна измервателна техника. Ръководството на сдружението употребява и положителни практики в мениджмънта, прилагани оттатък океана.
Очакванията са през тази година приходите да бъдат 19 млн. лева, което е растеж над 50% спрямо 2017 година Дори и да остава някакъв сантимент по отношение на отделянето на част от бизнеса на " Оптикс ", няма по какъв начин да отречем, че договорката е потребна и за двете страни.

Какви са резултатите на " Оптикс " от началото на 2019 година, какви са задачите ви и плануваните вложения?

- Към август постъпленията ни са 36.7 млн. лева, което ни дава съображение да считаме, че задачата ще бъде реализирана. Приключихме някои знакови за нас планове за защита на граници, стартирани през 2016 и 2017 година - планове, в които ние участваме не толкоз като интегратор, а по-скоро като производител на смарт системи за наблюдаване и защита на границата. Работим и по реализация на контракти за продажба на лицензи за произвеждане на други страни. Продължаваме да влагаме в инфраструктура, с цел да осигурим индустриални площи, нов индустриален потенциал и по-комфортни условия за работа на нашите чиновници. Инвестираме и в напълно ново индустриално и измервателно съоръжение за плана ни в Божурище.

С какви проблеми се сблъсква компанията, пред какви провокации е изправен секторът?

- Компанията се сблъсква с проблеми, аналогични на множеството индустриални компании в България. Като най-сериозни провокации са създаването на канали за продажба на специфичната ни продукция, както и системите за защита на сухоземни и морски граници. Пазарите ни са отвън страната и в тази връзка предприехме сполучливи стъпки за увеличение на маркетинговия и комерсиалния запас, разширение географията на характерните пазари, създаване на стратегически партньорства в обособени райони.

Активно се занимаваме с оптимизация на производството, въвеждане на Lean практики за понижаване на себестойността и повишение на конкурентността на главните ни артикули. Особено внимание и запаси отделяме за развойните ни звена. Всъщност това, което сме постигнали и следва да сътворяваме и осъществяваме, е артикул на първо място на чудесно екипираните развойни звена.

Как решавате казуса с неналичието на работна ръка, от който страдат доста браншове?

- Проблемът се разяснява всекидневно във всички медии и работодателски структури. Експертността стана най-трудният за набиране запас. Ще влагаме най-много в повишение знанията и уменията на сътрудниците. Търсим своето решение и влагаме съществени старания и средства. Освен известните до момента ограничения започнахме да търсим и ексцентрични такива като импорт на експертна работна ръка от други страни, стипендиантски стратегии в профилирани образователни заведения и институции зад граница. " Оптикс " е една от първите компании в страната, присъединили се в системата за дуално обучение. Тази година имаме възпитаници, които приключват към този момент по тази просветителна стратегия, откакто са минали практическото си образование при нас. Естествено, имаме и стажантски стратегии за възпитаници и студенти. Организираме вътрешни и външни образования. С тези ограничения се стремим да покачваме експертността на личния състав на всички равнища.

Какви са средносрочните проекти на " Оптикс "?

- " Оптикс " ще продължи да влага в развиването на високите технологии. Разработваме нови решения в региона на термовизията, които ще ни създадат софтуерни водачи на интернационалните пазари. Инвестираме в нови индустриални потенциали в региона на електрониката. Предстоят ни и нови провокации, свързани с трансфер на технологии.

В маркетингов проект ще продължим да следваме продуктовата си диверсификация за цивилния сегмент и сегмента за защита и сигурност. Ще продължим да участваме и в европейските стратегии за нововъведения. Плановете ни са амбициозни и сме уверени, че със образуваните способени екипи ще ги изпълним в заложените периоди.

Интервюто взе Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР