Сблъсъкът между съюзници на САЩ в Северна Сирия показва ясно,

...
Сблъсъкът между съюзници на САЩ в Северна Сирия показва ясно,
Коментари Харесай

Съюзници на САЩ се сблъскват в Северна Сирия


Сблъсъкът сред съдружници на Съединени американски щати в Северна Сирия демонстрира ясно, че макар изказванията си администрацията на президента Доналд Тръмп към момента няма политическата воля и въздействие да реши сирийската рецесия, или даже да отбрани ползите на Вашингтон в страната. Това написа в понеделник в. " Вашингтон пост ", призовавайки държавното управление да поддържа думите си с каузи.

Турското нахлуване против силите на сирийските кюрди наоколо до границата продължава към този момент втора седмица, а администрацията на Тръмп избра да поддържа безмълвно акцията.

Това е изменничество към кюрдите, които се бориха против " Ислямска страна " с поддръжката на Съединени американски щати и споделят американските цели и полезности, декларира известният френски публицист Бернар-Анри Леви, представен от " Вашингтон пост ". Според него както администрацията на Тръмп, по този начин и тази на предходния президент Барак Обама са се отказали от отговорността и водачеството в Сирия, създавайки вакуум, който властнически сили като Турция, Иран и Русия се стремят да запълнят.

Тези сили видяха, че Съединени американски щати изоставиха иракските кюрди, когато иракски и ирански милиции ги нападнаха предходната година и пресметнаха, че нахлуване против сирийските кюрди през днешния ден няма да им коства нищо, продължава създателят. " Истинският интерес на Америка е да поддържа кюрдите, тъй като те са правилни съдружници. Ердоган не е правилен съдружник ", прибавя Леви, който счита за скандално толерирането на турското нахлуване от страна на Съединени американски щати.

Други считат, че Съединени американски щати могат да почитат турските ползи в региона на сигурността, без да изоставят кюрдите. Но даже в случай че екипът на Тръмп успее да откри този баланс, това няма да отстрани главният минус на тактиката на Вашингтон в Сирия - неналичието на задоволително въздействие на терена, с цел да осъществя външнополитическата си тактика.

Какви са другите възможности? Освен увеличение на броя на американските войски в Сирия, което никой в Съединени американски щати не предлага, има няколко метода Вашингтон да ускори въздействието си. На първо място, Америка не би трябвало изоставя подготвените от нея кюрди - те може да сключат съглашения с Русия или с режима на Асад, което би довело до ужасни последици.

На второ място, Съединени американски щати би трябвало да опитат да употребяват въздействието си с арабски групи, които управляват и пазят обитаемоте със сунити региони - това значи възобновяване на поддръжката за умерените бунтовници, изключително в Идлиб, където настъпват силите на Башар Асад и неговите съдружници. За задачата в Сирийските демократични сили ще би трябвало да бъдат включени още арабски бойци, както и да се поддържа локалното самоуправление в регионите, които не са под контрола на режима в Дамаск.

На трето място, администрацията на Тръмп би трябвало да ускори натиска над Асад, Москва и Техеран, в това число посредством наказания, опасност с приложимост на сили или други способи. Те би трябвало да бъдат уверени да съблюдават споразуменията за деескалация, които нарушават, и да водят добросъвестни договаряния - нещо, което сега не имат намерение да вършат, акцентира " Вашингтон пост ".

Кюрдските милиция в Сирия получават помощ от задгранични бойци в конфликта си с Турция, оповестява в. " Ню Йорк таймс ". Десетките бойци са с друго минало, само че всички са приели кюрдски бойни имена, откакто са се включили непринудено към Силите за отбрана на народа, заявявайки, че задачата им е да защитят кюрдите. След като Турция разгласи кюрдите, контролиращи Африн, за терористична опасност и стартира атака за прогонването им, някои от тези, които са се били паралелно с тях са дали обещание да ги поддържат и против Турция. По подобен метод западни бойци се оказаха в спор със съдружник от НАТО, акцентира изданието.

Броят на непознатите бойци е неразбираем, само че в. " Ню Йорк таймс " цитира представител на силите за защита на Африн, съгласно който в техните редици има 150 чужденци, които " считат, че имат дълг към нас ". Всички задгранични бойци, които оцелеят във войната, може да бъдат изправени пред съда, в случай че решат да се върнат вкъщи си, отбелязва американското издание.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР