Съюзниците в НАТО вероятно ще вземат решение за повишаване на

...
Съюзниците в НАТО вероятно ще вземат решение за повишаване на
Коментари Харесай

НАТО се готви за по-големи разходи за отбрана

Съюзниците в НАТО евентуално ще вземат решение за повишение на разноските за защита, които всеки от членовете на военния алианс е задължен да направи. От години НАТО поддържа цел те да са към от 2% от цената на брутния вътрешен артикул на съответната страна, само че съгласно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг това ще се промени след няколко месеца.

Очаквам, че по един или различен метод, макар че може би тези 2% ще бъдат непокътнати, те ще бъдат непокътнати по-скоро като един тип най-малък предел за разноските за защита “, сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на посещаване в Испания.

Той показва, че смяната евентуално ще бъде реалност в столицата на Литва Вилнюс на идната среща на върха на алианса, планувана за юли 2023 година

Това са договаряния, които ще продължат, само че аз съм безусловно убеден, че упоритостите ще бъдат увеличени по един или различен метод – тъй като към този момент всички виждат нуждата от повече вложения “, добави Столтенберг.

В отговор на анексирането от Русия на украинския полуостров Крим през 2014 година водачите на НАТО дадоха обещание да извърнат наклонността на понижаване на бюджетите за защита, като съдружниците се съгласиха да изразходват минимум 2% от икономическата продукция за защита.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари тази година доста съдружници усилиха по свое убеждение военните си разноски.
Българските 2% за защита
Припомняме, че до момента военните разноски на България за защита нормално са под 2%. В мрачния, направен от служебния министър на финансите Росица Велкова бюджет за 2023 година, те обаче бяха залегнали точно в този размер. Така с тези и други по-високи разноски обаче бюджетът излизаше на голям недостиг от над 6% и планът по този начин и не бе импортиран в Народното събрание за разискване. Въпреки неналичието на бюджет за идната година обаче краткотрайната власт и депутатите интензивно работят за закупуването на нови осем F-16 за 1.3 милиарда $.
Депутатите утвърдиха закупуването на още осем изтребителя F-16
Иначе служебният министър на защитата Димитър Стоянов съобщи предишния месец, че в софтуерно отношение има бездна сред Българската войска и армиите на съдружниците от НАТО. За развиването на качествата на въоръжените сили в бюджета за защита за 2023 година той моли да бъдат заложени 2% от Брутният вътрешен продукт. По думите му в прилежащи на нас страни бюджетът за защита е достигнал до 3% от Брутният вътрешен продукт.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинНАТО разноски за въоръжение разноски за защита боен бюджет ПоследниНай-четениБюджет и финанси 36 НАТО се готви за по-големи разноски за защита Компании 264 Българската „ АмонРа “ търси 16 млн. лева от борсата за агресия в Румъния Компании 4172 „ Лукойл “ затваря рафинерията в Бургас при възбрана за експорт Лични финанси 1080 Бърз заем – добра или неприятна концепция Компании 21729 Европейски фешън колос навлиза на Балканите Лукс 19721 Pangeos – гигантският плаващ град за $8 милиарда Финанси 11323 ЕЦБ стартира най-голямото евакуиране на пари от финансовата система Накратко 7030 Вечерни вести: Историческо евакуиране на пари; Шенген се отдалечава Всички новини18:13 Компании 36 Българската „ АмонРа “ търси 16 млн. лева от борсата за агресия в РумънияОще от Бюджет и финансиВиж всички
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР