Сайтът на Българската национална телевизия е бил хакнат снощи, а

...
Сайтът на Българската национална телевизия е бил хакнат снощи, а
Коментари Харесай

Хакнаха сайта на БНТ заради филма Второто освобождение

Сайтът на Българската национална телевизия е бил хакнат нощес, а повода за това е филмът „ Второто избавление “, написа в " Сега ". Под aнотацията на кино лентата в интернет страницата на Българска национална телевизия най-изненадващо се появява спомагателен текст, подписан като  “ZR ” - Z е буквата, с която се показва поддръжка за войната на Русия в Украйна и R като Russia. 

В дописания от незнайни лица текст написа, че „ от началото на всеобщото кино филмите се сортират „ уместно “ за публиката и времената “.

„ Филмът разкрива тази непопулярна страница в историята, която изненадващо излиза на бял свят чак след 75 години – през 2021, в подтекста на нова геополитическа конюнктура.

Странно е, че в историческите тематики за филми не попада изхранването на османската армия през петвековното турско иго, други национални произшествия, както и непознатите и локалните грабежи пред последните 30 „ демократични “ години в България (от 1989 до днес) “, гласи текстът добавен на страницата на Българска национална телевизия.



Документалният филм „ Второто избавление “  на режисьора Светослав Овчаров, историка проф. Евелина Келбечева и оператора Светла Цоцоркова бе излъчен в ефира на Българска национална телевизия на 30 април и провокира необятен публичен интерес, а аудиторията изрази оптимизъм, че прожекцията му в ефира на БНТ  показва, че „ вятърът на смяната най-накрая задуха “ в публичната телевизия.

„ Второто избавление “ споделя за непопулярна страница в историята на България след Втората международна война - руската окупация от есента на 1944 до зимата на 1947 година, която провокира най-големия политически, финансов и духовен поврат в новата българска история. Филмът е построен напълно от летописи и документи, огромна част от които се демонстрират за пръв път.

В интервала от 1944 до 1947 година България е принудена да изхранва 200 хиляди бойци на алената войска, разквартирувани в страната до подписването на Парижкия кротичък контракт от 1947 г, а това коства на българската страна сред 600 милиона и 1 милиард лв. на месец.

Паралелно с това до май 1944 година България е издържала и личната си войска, която воювала на страната на Съюзниците. След войната нито Съюз на съветските социалистически републики, нито Съединени американски щати, нито Обединеното кралство се съгласили България да има статут на воювала против Тройната коалиция страна.

" Отношението на Русия по отношение на България постоянно е било отношение на господарство и на снизходително покровителствено предпочитание да си мълчим и да изпълняваме това, което ни се каже. Всяко друго държание постоянно е било наказвано ", споделя режисьорът на кино лентата Светослав Овчаров.

Филмът бе качен в YouTube, само че скоро по-късно бе свален оттова. Въпреки това в обществените мрежи се появиха линкове, откъдето той може да бъде свален и гледа, много консуматори също така го ъплоаднаха в персоналните си профили в Youtube.

" Второто избавление " ще бъде прожектиран в кино " Одеон " на 2 май (понеделник), 20:00 ч. и на 5 май (четвъртък), 20:00 ч.

Документалният филм завоюва две награди на фестивала на документалното кино " Златен ритон " предходната седмица: от Гилдия " Филмова рецензия " и от Българската национална филмотека. Мотивите на журито на фестивала са " за гражданска храброст и героизъм да демитологизира най-новата българска история оттатък познатите идеологически клишета, представяйки малко известни обстоятелства от близкото минало ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР