Съвсем скоро софиянци отново ще могат да пътуват в градския

...
Съвсем скоро софиянци отново ще могат да пътуват в градския
Коментари Харесай

Софиянци ликуват! Ето кога картата за една линия се връща

Съвсем скоро софиянци още веднъж ще могат да пътуват в градския превоз с едномесечни карти за една линия. Връщането на транспортните документи получи зелена светлина на съвещание на Комисията по превоз към Столичния общински съвет. Промените обаче би трябвало да минат и през Финансова комисия, а по-късно да бъдат дефинитивно гласувани на съвещание в четвъртък. 

Транспортна комисия гласоподава и разпореждания, свързани с обезщетенията от страната за по-евтините месечни карти за възпитаници и студенти. Тези промени ще бъдат гласувани дефинитивно със задна дата – от 1 февруари, когато влезе в действие постановлението на Министерски съвет и гласуваните спомагателни 100 млн. лева за публичния превоз в цялата страна.
-->
Глобата за наложителна валидация, която също разбуни духовете в София, към този момент няма да отпадне. Много е евентуално обаче тя да бъде отсрочена и да се ползва от началото на другата година.

Комисията гласоподава и нарастването на заплатите в бранша, само че дупката в бюджета на превоза става все по-голяма.

Тъй като почти всички политически формации входираха отчети за връщането на този вид транспортни документи, този на ГЕРБ и Демократична България с вносители Георги Георгиев и Грети Стефанова се добави от предложение на Българска социалистическа партия, което бе идентично. Идеята е картите да се върнат най-рано от 15 март.

" Това е невиждано обединяване на групите ГЕРБ, Демократична България и Българска социалистическа партия ", съобщи ръководителят на СОС Георгиев, съобщи economic.bg.

Въпреки че смяната бе единомислещо призната от всички с 10 гласа „ за “, дебатите минаха с „ наддаване “ за поевтиняване на транспортните документи. Независимият Борис Бонев предложи персонализираната карта за наземен превоз от 23 лева да се понижи на 20 лева, неперсонализираната – от 28 на 25 лева, а неперсонализираната за метро – от 42 на 40 лева Предложението бе направено малко откакто стана ясно, че отчетът, в който той е съвносител няма да бъде прегледан, защото не е изминал срокът за публичното му разискване.

" За да е по-удобно на пасажерите и да не се връщат стотинки, както и да е по-закръглено ", обоснова предлагането си той.

Калоян Паргов (БСП) направи контрапредложение и съобщи, че цената на персонализираната карта за наземен превоз би трябвало да стане 18 лева, тази на неперсонализираната – 22 лева За картите за метрото предложи персонализираната да бъде 33 лева, а неперсонализираната – 38 лева

" Очевидно се заражда някакъв реваншизъм. Аргументи за по-кръгло и хубаво са несериозни. Така град не се ръководи ", съобщи Георгиев.

Предложенията на Паргов и Бонев въпреки всичко не бяха подкрепени. По думите на Зафир Зарков (ГЕРБ) връщането на картите ще коства 8 млн. лева на бюджета на градския превоз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР