Съвременните квантови компютри са работещи научни инструменти(снимка: IBM) Квантовите компютри могат

...
Съвременните квантови компютри са работещи научни инструменти(снимка: IBM)
Квантовите компютри могат
Коментари Харесай

Квантовите компютри ще навлязат по-скоро от очакваното, вярва IBM


Съвременните квантови компютри са работещи научни принадлежности
(снимка: IBM)

Квантовите компютри могат да реализират практическа стойност по-бързо, в сравнение с се смяташе до момента, настояват инженери и учени от IBM и Бъркли. Не на вятъра банкерите се тормозят. Разработката на нови квантови логаритми и усъвършенстването на съществуващите може да изненада тези, които не имат вяра в появяването на безгрешни квантови платформи.

Докладът за напредъка на квантовите компютри беше оповестен в сп. Nature под формата на научна публикация и даже стигна до корицата на изданието. Накратко, IBM показва за първи път, че квантовите системи могат да създават точни резултати в мащаб от 100+ кубита, „ надминавайки водещите типичен подходи “.

Това значи, че днешните така наречен „ шумни квантови компютри “ могат да правят калкулации с „ класическа “ акуратност без несъразмерни старания за намаляване на грешките, отбелязва InsideHPC в обява за напредъка на технологията.

Какво съставляват несъразмерните старания за намаляване на грешките по време на квантовите калкулации сподели Гугъл. Според проучване на компанията, с цел да се сътвори пълностоен квантов компютър без неточности, е належащо всеки логичен кубит да се поддържа с масив от 1000 физически кубита, които ще отстрани грешките в един кубит (регистър), само че в действителност няма да вземат участие в изчисленията.

По този метод, за на практика важен квантов компютър от 1000 логичен кубита е нужна платформа от един милион физически кубита. Образно казано, това е стадион с криогенно съоръжение, който се зарежда от атомна електроцентрала.

Нова разработка на IBM обаче сподели, че даже съвременен квантов компютър може да бъде теоретичен да поправя грешките алгоритмично, без да включва забележителен брой физически кубити. Като тестова платформа IBM употребява условно нов 127-кубитов процесор Eagle (миналата година компанията показа 433-кубитов Osprey).
още по темата
И двата процесора употребяват свръхпроводящи кубити. В системата Eagle динамичността на завъртанията е симулирана в модел на материал с магнитни свойства. Моделът показва намагнитването на материала.

За да се ревизира точността на квантовата система, по едно и също време с нея са пуснати симулации на типичен суперкомпютри в Националната лаборатория Лорънс Бъркли и университета Пърдю. С повишаване на модела квантовият компютър продължава да дава точни резултати, даже когато класическите изчислителни способи към този момент не се оправят със задачата.

За да реализира подобен необикновен резултат единствено със 100+ кубита, IBM е употребила „ усъвършенствани техники за елиминиране на неточности “. „ Виждаме за първи път по какъв начин квантовите компютри тъкмо моделират физическа система в природата, превъзхождайки водещите типичен подходи “, споделя Дарио Гил, старши вицепрезидент и шеф на IBM Research.

„ За нас този крайъгълен камък е значима стъпка в доказването, че актуалните квантови компютри са работещи научни принадлежности, които могат да се употребяват за моделиране на проблеми с изключителна трудност и евентуално невъзможни за класическите системи, сигнализирайки, че навлизаме в нова епоха – практическа стойност на квантовите калкулации “, оптимист е Дарио Гил.

IBM е наясно, че намирането на „ верните “ логаритми не е тривиална задача, само че може бързо да докара до появяването на „ утилитарни “ квантови компютри, което се удостоверява от следващото проучване.

Компанията се стреми да включи допустимо най-вече експерти от всяка сфера на активност в създаването на логаритми. През идната година IBM дава обещание да приключи внедряването на квантови компютри от второ потомство, основани на 433-кубитови процесори. Но без логаритми всичко това е ненужен безценен хардуер.

Симулацията на „ същинска физика “ на платформи със 100+ кубита към този момент е търсена в материалознанието, фармацевтиката, логистиката и доста други области. Подобна технология може да докара до скок в науката и технологиите. IBM потвърди на процедура, че това е допустимо.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР