Съвременната охлаждаща течност за автомобили е препоръчително да се сменя

...
Съвременната охлаждаща течност за автомобили е препоръчително да се сменя
Коментари Харесай

Как да разпознаем дали антифризът е качествен?

Съвременната охлаждаща течност за коли е целесъобразно да се сменя на всеки 200 000 километра пробег или на 3 години, което настъпи първо. Това е по този начин, тъй като антифризът не всмуква вода и откакто сте платили за първокачествен антифриз в благонадежден магазин, можете да не мислите за подмяната му най-малко три години. Това обаче при така наречен идеални условия.

В три от четири случая охлаждащата течност се сменя по-рано, когато в системата се появи теч или пък се постановат други ремонтни действия свързани с източване на охладителната система. Проблемът е когато това се случи на пътя и нямате време да отскочите за антифриз до обичания ви магазин за авточасти и купите това, което се предлага по бензиностанциите или в най-близкия магазин.

А на доста места у нас се продава всичко друго, единствено не и висококачествена охлаждаща течност. Основната задача обаче е да се приберете у дома, без моторът да прегрее. Но дали охладителната течност, която сте си купили е годна за потребление и отсега нататък.

Основната разлика сред първокласен и фалшив антифриз е това, че първият се прави на алкохолна основа, а вторият - на киселинна основа. Принципно и двата типа не замръзват при ниски температури, само че некачествените охладителни течвности " прецакват " маркучите и каналите в главата на мотора.

За да разберете каква охладителна течност сте купили би трябвало да пробегнете до помощта на елементарна сода. Факт е, че като прибавим малко сода към антифриза на алкохолна основа, няма да забележим нищо. Но в случай че течността е направена на основата на киселини, ще има реакция и то много бурна.

Достатъчно е да изсипете 10 грама от прясно закупената охлаждаща течност в капачката на шишето и да добавите лъжичка сода. Така можете тъкмо да оцените качеството на антифриза и да вземете единственото вярно решение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР