Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък

...
Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание по искане на Русия


Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще се събере в петък на ново изключително съвещание, поискано от Русия. Целта е да бъде разисквана опасността за интернационалния мир от възможни въздушни удари на Съединени американски щати и съдружниците им против Сирия, съобщи Асошиейтед прес.

Русия е поискала генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш да даде информация пред Съвета, само че за през днешния ден не е планувано Гутериш да осведоми Съвета и не е ясно кой би могъл да го стори, отбелязва АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Откритото съвещание на Съвета ще стартира в 10 ч. нюйоркско време (17 ч. българско).

Американският президент Доналд Тръмп към този момент насочи предизвестие. “Гледаме доста съществено и доста, доста деликатно на тази обстановка. Много е неприятно, че светът ни слага в сходна позиция. Както споделих сутринта, свършихме чудесна работа с " Ислямска страна ", изцяло ги унищожихме, само че в този момент би трябвало да вземем някои спомагателни решения. И ще го създадем относително скоро”, уточни той.

Англия ще поддържа Съединените щати. Премиерът Тереза Мей получи зелена светлина от кабинета. Разговаряла е по телефона с Доналд Тръмп. Двамата са единомислещи, че е нужен интернационален отговор, с който да бъде възпряна използването на химически оръжия в Сирия.

Франция към момента обмисля. “Имаме доказателство, че предходната седмица в Сирия са били употребявани химически оръжия, най-малкото хлор, от режима на Башар Асад. Когато му пристигна времето, ще преценим кое е най-полезно и ефикасно”, съобщи френският президент Еманюел Макрон.

В събота специалисти на Организацията за възбрана на химическите оръжия стартират изследване в сирийския град Дума, с цел да проверяват хипотетичната газова офанзива.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР