Съветът за електронни медии реши да не налага наказания на

...
Съветът за електронни медии реши да не налага наказания на
Коментари Харесай

СЕМ отказа да санкционира БНР заради Петър Волгин

Съветът за електронни медии реши да не постанова санкции на националното радио поради предаването " Политически неточно " на Петър Волгин от 10 април. 

Съвет за електронни медии не е намерил нарушаване на закона за радиото и малкия екран, макар че в предаването беше обявена погрешна информация за завладяване на кораба " Царевна " от украински бойци, а известието на ТАСС беше обсъждано като факт от Волгин със събеседника му Костадин Костадинов ( " Възраждане " ). 

Основанието на Съвет за електронни медии за отхвърли от глоба - в закона няма категорично дадени правомощия на регулатора да санкционира за дезинформация.

" Как си представяте, че Съветът за електронни медии ще бъде органът, който ще каже кое е правилно и кое не е, кое е дезинформация и кое не е. Кой ни го е дал това право да кажем кое е дезинформация, къде написа, че може да глобяваме който и да било, тъй като  говори погрешни неща. Съвет за електронни медии не е стопанин на истината. Съвет за електронни медии е регулатор по наличието. Съвет за електронни медии гледа дали се съблюдава плурализма в публичните медии ", споделя Бетина Жотева, представена от БНР.

Нарушение обаче има на етичния кодекс на публицистите, които " следва да се въздържат от възхваляващо или предаващо непотребна сензационност отразяване на закононарушения, принуждение и свирепост ". 

Единственият член на Съвет за електронни медии, който е дал своя вот срещу това мнение, е Розита Еленова. Преди дни в изявление за " Офнюз " тя назова Петър Волгин " свещена крава в БНР, за която никой общоприет шеф не откри единни стандарти за професионализъм ".  

Новоизбраният началник на БНР Милен Митев е оповестил пред Съвет за електронни медии, че следва приемане на нови публицистични стандарти в радиото, които " предвиждат механизми за реакции, в това число в сходни случаи ". 

" Когато водещ желае да показа непроверена информация с концепцията, че това е от изключително значение за обществото, това да може да се случва единствено след утвърждение на основния редактор ", споделя Митев. 

Програмният съвет на радиото към този момент се произнесе, че Волгин е нарушил четири члена от Правилника за работа и Етичния кодекс на публицистите в БНР. Той е получил дисциплинарно наказване, само че не е отхвърлен от ефир. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР