Саудитска Арабия смекчи ограниченията за пътуване на жените, но попечителят

...
Саудитска Арабия смекчи ограниченията за пътуване на жените, но попечителят
Коментари Харесай

За саудитските жени паспортът не означава свобода на придвижване

Саудитска Арабия смекчи рестриктивните мерки за пътешестване на дамите, само че " попечителят от мъжки пол " резервира правото си да лимитира придвижването им или да ги затваря в центрове за настаняване, наподобяващи затвори.

През август Рияд даде право на дамите над 21 години да имат паспорт и да пътуват в чужбина без авансово единодушие на " настойник ", който нормално е татко, брачен партньор или непосредствен родственик.

Тази смяна, инициирана от принца престолонаследник Мохамед бин Салман, който желае да модернизира облика на страната си, постави завършек на едно дългогодишно ограничаване, което тласкаше саудитките да бягат от родината си.

Това намаляване на рестриктивните мерки обаче не анулира властта на " попечителя от мъжки пол ", защото кралството не е отменило разпоредбите за отсъствието, които разрешават дамата да бъде върната със мощ в дома ѝ или да бъде вкарана в център за настаняване.

" Попечителят " може да алармира в полицията за отсъствието на своята родственик, " което може да докара до арест и до възможното ѝ вкарване в центъра за настаняване на дами ", изяснява пред Франс прес Еман Алхусейн, саудитска изследователка, специалистка по Персийския залив и помощник на Европейския съвет за интернационалните връзки.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР