Саудитска Арабия се готви да отвори първия си магазин за

...
Саудитска Арабия се готви да отвори първия си магазин за
Коментари Харесай

Саудитска Арабия се готви да отвори първия магазин за алкохол в страната

Саудитска Арабия се готви да отвори първия си магазин за алкохол в столицата Рияд. Той ще обслужва извънредно немюсюлмански дипломати, събощава организация Reuters, позовайки се на собствен източник, осведомен с проектите и документ на управляващите.

Клиентите ще би трябвало да се записват посредством мобилно приложение, да получат код за разрешаване от външното министерство и да съблюдават месечните квоти при покупките си, се споделя в документа.
 Насред пустинята: Саудитска Арабия строи ски курорт
Насред пустинята: Саудитска Арабия строи ски курорт

Курортът Троена ще бъде наличен за скиори три месеца всяка година

Този ход е крайъгълен камък в напъните на кралството, водено от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, да отвори ултраконсервативната мюсюлманска страна за туризъм и бизнес, защото пиенето на алкохол е неразрешено в исляма.

Също по този начин е част от по-широки проекти, известни като Визия 2030 за създаване на стопанска система след петрола.

Новият магазин се намира в дипломатическия квартал на Рияд, квартал, където живеят посолства и дипломати и ще бъде " прецизно стеснен " за немюсюлмани, се споделя в документа.

Не е ясно дали други немюсюлмански емигранти ще имат достъп до магазина. Милиони такива живеят в Саудитска Арабия, само че множеството от тях са мюсюлмански служащи от Азия и Египет.
 Саудитска Арабия взе втори голям заем единствено за 2 месеца
Водеща петролна страна взе втори голям заем единствено за 2 месеца

Какъв е срокът на погасяване на издадените облигации

Източникът на Ройтерс, осведомен с проектите на управляващите, сподели, че магазинът се чака да отвори през идващите седмици.

Саудитска Арабия има строги закони против пиенето на алкохол, което може да бъде осъдено със стотици удари с бич, депортиране, санкции или отнемане от независимост,като емигрантите също са изправени пред депортиране. Като част от промените бичуването значително е сменено с присъди затвор.

Досега в страната алкохолът е бил наличен единствено посредством дипломатическата поща или на черния пазар.

Контролираните от страната медии оповестиха тази седмица, че държавното управление постанова нови ограничавания върху вноса на алкохол в дипломатическите колета, което може да усили търсенето в новия магазин.

Новият правилник ще ограничи вноса, с цел да се опълчи на " неправилния продан на специфични артикули и алкохолни питиета, получени от посолствата на немюсюлмански страни в Саудитска Арабия ", заяви ежедневникът Arab News в неделя.

Саудитска Арабия, която беше относително затворена в продължение на десетилетия, през последните години смекчи строгите обществени кодекси, като делене на мъжете и дамите на публични места и условие дамите да носят покриващи черни облекла или абая.

Затягането на властта на принц Мохамед е съпроводено от промени, които включват отваряне на страната за нерелигиозен туризъм, концерти и разрешаване на дамите да карат, както и репресии против несъгласието и политическите противници.

Визия 2030 също по този начин включва развиване на локални промишлености и логистични центрове и има за цел да добави стотици хиляди работни места за саудитски жители.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР