Състоянието на общинското дружество Чистота Искър е емблематичен пример докъде

...
Състоянието на общинското дружество Чистота Искър е емблематичен пример докъде
Коментари Харесай

Милка Христова: Чистота Искър е пример за безхаберие

Състоянието на общинското сдружение „ Чистота Искър ” е емблематичен образец до каква степен може да бъде доведено едно общинско сдружение, заради неприятно управление, безстопанствен надзор и безхаберие от страна на Столична община, за жалост и от принципала СОС. Това съобщи заместник-председателят на групата на Българска социалистическа партия Милка Христова по време на днешното съвещание на общинския съвет.

„ Икономическите резултати демонстрират облага от 2,4 млн. за 2014г., едвам 18 хиляди лева за 2018г. и загуба от 1,526 млн. лева за 2019г. “, уточни Христова и добави, че от предишното лято това сдружение е във фокуса на публичното мнение, респективно се допуска, че е на изключително внимание от страна на ръководещите Столична община.

Тя напомни, че при приемането на годишния финансов доклад за 2018г. на „ Чистота Искър ”, е обърнала внимание на сътрудниците си общински съветници, че мощно влошените стопански резултати са разумни и няма по какъв начин да бъдат други при изискване, че след промяната на шефа Илко Чанков сдружението стартира да работи като „ пощенска кутия – трансмисия “, посредством която предоставените му общински средства изтичат към външни реализатори.

„ През последните години „ Столична община разпорежда директно, без социална поръчка, на " Чистота Искър “ дейностите по сметопочистване на регионите " Люлин ", " Красна поляна " и " Красно село ", както и зимното разчистване на Природен парк " Витоша ", територията на регион " Панчарево " и регион " Витоша " на обща стойност към 12 млн. лева От тази сума сдружението изразходва към 11,3 млн. лева - 94% за " външни услуги " под формата на фиктивни контракти за наем на техника, които всъщност съставляват контракти за реализиране на дейностите от подизпълнител, с което жестоко се заобикаля и нарушава Закон за обществените поръчки “, изясни заместник-председателят на СОС от Българска социалистическа партия.

„ По този метод за активност „ Външни услуги “ през 2017г. са изплатени - 7, 5 млн. лева, през 2018г. – 12 млн. лева, а през 2019г. – 18 млн. лева, които в по-голямата си част са свързани с дейностите „ сметоизвозване и сметопочистване ”, прикрити като контракт за наемане на техника от „ Грийн партнърс ” АД “, сподели Милка Христова.

По думите й през 2019г. на „ Чистота Искър ” е осъществена инспекция от дирекция „ Вътрешен надзор ” на Столична община, която е завършила с отчет с извънредно тежки констатации - за редица позволени нарушавания в ръководството на това сдружение - подписване на неизгодни контракти, нелегално превъзлагане на действия, лобистки назначения, очевидни спорове на ползи, погрешно отчитане на осъществени действия.

„ 2019г. бе изборна и макар многократните настоявания на съветниците от Българска социалистическа партия, този отчет не беше възложен на вниманието на СОС, а беше изпратен от госпожа Фандъкова в прокуратурата. Самата тя няколкократно съобщи, че договорът с „ Грийн партнърс ” ще бъде преустановен “, уточни социалистката.

Христова посочи, че съветниците от Българска социалистическа партия ясно са декларирали, че незаконосъобразните управнически практики следва да са на вниманието и на СОС, тъй като няма гаранции, че тези неприятни практики не не престават. Докладът до днешна дата обаче не е показан публично.

„ Оказахме се прави, годишният финансов доклад на „ Чистота Искър ” за 2019 година демонстрира, че неприятните практики не престават “, безапелационна бе Милка Христова.

Тя изясни, че през 2019г. приходите на „ Чистота Искър ” от Столична община са увеличени доста – от 19 млн. лева за 2018 година на 25, 250 млн. лева или с 6, 177 млн. лева повече, по отношение на възлагане сдружението да поддържа паркове и градинки на територията на общината. Разходите за външни услуги обаче също са се нараснали сензитивно – от 12, 4 млн. лева през 2018 година на 18, 165 млн. лева през 2019г. – т.е. тъкмо с към 6 млн. лева От отчета към ГФО 2019 година излиза наяве, че нарастването на външните услуги с 6 млн. лева през 2019г. се дължи не на друго, а още веднъж на увеличение на средствата за наем на техника.

„ Изводите се постановат от единствено себе си - продължава практиката на източване на общинското сдружение „ Чистота Искър ” ЕАД. Столична община разпорежда директно действия на сдружението, а то посредством незаконосъобразни контракти за наем на техника насочва съвсем напълно тези средства към външни реализатори, заобикаляйки Закон за обществените поръчки и разпоредбите на свободната конкуренция “, безапелационна е Христова.

По думите й има информация, че фиктивният контракт за наем на техника с „ Грийн партнерс ” е преустановен едвам при започване на 2020 година, а не през 2019г., както неведнъж е заявявала госпожа Фандъкова.

„ Ето за какво, общинските съветници от Българска социалистическа партия няма да подкрепим ГФО за 2019г. на „ Чистота Искър ”. Настояваме, най-сетне отчетът на дирекция „ Вътрешен надзор ” на Следствен отдел към окръжна прокуратура да бъде възложен на общинските съветници, с цел да бъде публично разискван в комисиите, съобщи тя - Нека госпожа Фандъкова да спре да употребява оправданието, че не може да го даде, тъй като го е изпратила в прокуратурата “.

„ Трябва да бъде назначена нова инспекция, която да откри спрели ли са незаконосъобразните управнически практики и има ли нови такива. Това е наложително, с цел да бъдат взети съответни и действени ограничения от страна на СОС. Практиката демонстрира, че единствено комфортната, за пред жителите, промяна на шефове и шефове не води до смяна в стила на ръководство на сдружението. Икономическите резултати за 2019г. го потвърждават “, безапелационна бе Милка Христова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР