Състоянието, което пречи на проникването на светлина в ретината на

...
Състоянието, което пречи на проникването на светлина в ретината на
Коментари Харесай

Слепота при кучето - какво трябва да знаем

Състоянието, което пречи на проникването на светлина в ретината на окото, нарушава зрението освен на хората, само че и на кучетата. Те могат да страдат от катаракта, увеит, глаукома и други патологии на зрителния орган.

Съществуват голям брой аргументи, които могат да предизвикат цялостната или частична загуба на зрението при кучето, в това число и възрастовите промени. Разбира се, че това не значи наложително, че възрастните кучета страдат от слепота. Подобна отрицателна динамичност е строго самостоятелна и зависи от голям брой фактори.

В идващите редове вижте някои вероятни аргументи за слепота при кучето:

Това може да бъде предизвикано от разнообразни болести и патологии, като измежду тях са:

- отлепване на ретината;

- добита недъгавост на ретината на окото;

- увеит;

- оптичен неврит;

- катаракта;

- глаукома при кучето;

- увреждане на роговицата;

- инфектиране на лигавицата на окото;

- нараснало вътреочно налягане.

Симптоми на частичната или цялостна загуба на зрението при кучето

Общият обзор на очите на кучето рядко ще може да помогне при определянето на точната причина за възникването на положението. Съществува въпреки всичко и обща симптоматика, която свидетелства за това, че зрението на кучето понижава. Ако кучето ви има проблеми със зрението, тогава то ще стартира да се движи доста внимателно, тъй като ще се опасява да не се удари в някой предмет.

Това е един от първите тревожни признаци за стопаните, че нещо не е наред. Също по този начин при цялостната или частична загуба на зрението на кучетата, те стартират да навеждат главата си непрекъснато към земята. Не се изключва и появяването на разнообразни двигателни нарушавания при кучето. С напредването на положението кучето стартира да губи способността си да хваща предмети, като постоянно тези промени са свързани с възрастта. Въпреки това обаче, постоянно повода за тях е някоя сериозна контузия.

Диагностика на слепотата при кучето

Съществуват разнообразни способи, като едни от най-използваните през днешния ден са:

Използването на ярка светлина е чест диагностичен способ, който разрешава на медицинските експерти да дефинират сляпо ли е кучето или не. Изследването е учредено на възприемането и реакцията на зеница на окото към светлина. Ако тя не се понижи, тогава кучето е сляпо. Ако обаче се понижи ненапълно, тогава към момента има късмет питомеца ви да е запазил ненапълно зрението си. Разбира се, че този тест не е доста прецизен, по тази причина не е задоволителен, с цел да се направи цялостна диагностика.

Друг постоянно употребен метод за определянето на положението на зрението е разполагането на животното в стая с изключена светлина. Преди началото на теста е значимо да се разместят мебелите, като би трябвало да се обръща внимание на придвижването на кучето по стаята, като да вземем за пример дали придвижванията са по-малко уверени, а траекторията по-размита. След това би трябвало да се пусне светлината и да се повтори този опит. Сляпото куче няма да промени държанието си.

Проверката на кучето на заплаха е другият вероятен тест. Ако в този случай липсва реакция и то даже не е мигнало, тогава това е симптом на слепота.

 обзор на очите на кучето

Линията на трудностите е методика, която още веднъж се употребява постоянно. С нея също по този начин може да се дефинира положението на зрението, като преди този момент тестване е значимо да се дефинира дали трудностите са по силите на здравите животни.

Ето и някои други способи за диагностика на слепотата при кучето:

- офталмоскопия;

- взимане на проби за бактериология, цитология и микология;

- определение на назолакрималната проходимост;

- потреблението на ултразвук;

- премерване на ВОН (вътреочното налягане);

- гониоскопия и електроретинография.

Някои от методите могат да бъдат употребявани даже и в домашни условия, по тази причина в случай че се съмнявате че кучето ви губи зрението си, тогава самоуверено можете да ги опитате. В случай, че заблежите някакво отклоняване от нормата, тогава незабавно заведете кучето на ветеринар, с цел да може да се направи по-пълна диагностика и да се дефинира положението на животното.

Освен това, даже и чисто естествено, зрението им не е толкоз положително, тъй че бъдете сигурни, че с ваша поддръжка даже и слепите кучета ще могат да се приспособяват към новите условия. Те разчитат главно на своето подушване и слух, като намаляването или цялостна загуба на зрението води до обостряне на тези сетива и питомеца ви може да води изцяло естествен живот. Разбира се, че това не значи че можете да пускате животното да се разхожда умерено на непознати места.

Постарайте се да преместите мебелите в дома си по този начин, че да улесните всекидневието им и те да могат да се ориентират по-лесно. Важно е кучето да се учи единствено и да успее да се приспособи към новите условия, а не надали не вие да го носите на ръцете си аз жилището.

Старайте се да измислите разнообразни игри, които да развиват в допълнение техния слух и подушване. Също по този начин, в случай че забележите и се удостовери, че загубата на зрението няма да може да се излекува и ще настъпи цялостна слепота, тогава е значимо да готвите последователно кучето ви към настъпващите промени. Не по-малко значима задача на стопаните е да могат да обезпечат сигурността на помещението, където живеят любимците им.

Трябва да помните, че загубата на зрението не е края. Не бива да се отчайвате или даже да се замисляте за приспиване на любимеца ви, с цел да облекчите страданията му. Дори и слепите кучета могат да имат кондензиран с позитивни страсти живот и да са щастливи, в случай че им обръщаме задоволително време.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР