Състезателният уикенд за Гран при на Малайзия още не е

...
Състезателният уикенд за Гран при на Малайзия още не е
Коментари Харесай

Отборите от Формула 1 протестират срещу преминаване на шеф на ФИА в "Рено"

Състезателният уикенд за Гран при на Малайзия още не е в разгара си, само че напрежението сред отборите от Формула 1 към този момент е огромно. Причината обаче не е представянето на пистата на най-хубавите водачи или борбата за купата, а един от основните хора във ФИА Марчин Будковски.

В началото на седмицата Международната автомобилна федерация разгласи, че полякът напуща писта си на началник на техническия отдел към Формула 1 с неотложен резултат. Будковски е съобщил, че в продължение на три месеца ще се отдаде на градинарство. Това обаче докара до огромно неодобрение измежду водещите тимове, тъй като експертът е обвързван с прекосяване в " Рено " за сезон 2018.

Some #f1 angry at FIA and #renault after it emerged @RenaultSportF1 hv signed former FIA technical officer Marcin Budkowski #MalaysiaGPpic.twitter.com/QpKQWaLw0I
— Joseph kyalo (@AmJose_) September 29, 2017

Основният проблем е, че на досегашния си пост Будковски имаше непрекъсната връзка с тимовете от Формула 1, които изпращаха до него запитвания за техническите си хрумвания. Те му представяха и разнообразни концепции за болидите си за идната година. Сега отборите от Формула 1 се тормозят, че Будковски може да разкрие тайните им на директен противник.

Неслучайно в петък вечер в падока се състоя среща сред част от останалите тимове в шампионата. Маурицио Аривабене от " Ферари ", Тото Волф от " Мерцедес ", шефът на " Ред Бул " Кристиан Хорнър, техническият шеф на " Уилямс " Пади Лоу и Боб Фърнли от " Форс Индия " разискаха обстановката.

" Аз мисля, че имаме доста сериозен проблем, в случай че той премине в един от тимовете. Марчин заемаше позиция, която е обвързвана с голямо доверие от тимовете във Формула 1. Той е бил в нашите въздушни тунели, знае доста за колите ни за 2018 година ", сподели Хорнър.

 Шефът на
© AHMAD YUSNI, EPA-EFE

Шефът на " Ред Бул " Кристиан Хорнър е доста неудовлетворен от дейностите на Будковски.

Според него, в случай че това се случи тимовете ще изгубят доверие във ФИА като управителен орган на спорта. " По този метод ще се загърби всякакво великодушие, това е неприемливо ".

Шефът на " Мерцедес " Тото Волф пожела триумф на Будковски в кариерата му, само че повдигна съществени въпроси към ФИА: " Получихме мейл от Чарли (Уайтинг, автобус шефът на Формула 1 – бел. ред.) и разбрахме, че Марчин напуща. Нима ФИА позволява толкоз елементарно на своите чиновници да си тръгнат и след известно време да подпишат с някои тим ".

Шефът на " Форс Индия " Отмар Шафнауер прикани Будковски да не стартира работа през 2018 година, тъй като по този метод това ще донесе непочтено преимущество на " Рено " за идващия сезон. " Аз чакам той да си почива най-малко една година. Три месеца не е нищо, по този начин той ще може да помогне по развиването на колата за идващия сезон ".

Проблемът ще бъде разискван на идната среща на Стратегическата група на ФИА с тимовете от Формула 1. Дотогава обаче се чака публична позиция от петте тима, които се срещнаха в петък в Малайзия. Изненадващото е, че покана нямаше за екипа на " Макларън ", който от идната година ще употребява мотори " Рено ". Другите отбори, които не участваха с изключение на заводския отбор на французите бяха " Торо Росо ", " Хаас " и " Заубер ".

" Ферари " зададе темпото преди квалификацията

Кими Райконен и Себастиан Фетел бяха най-бързи в третата свободна подготовка за Гран при на Малайзия. Пилотите на " Ферари " дадоха най-хубавите времена на " Сепанг " в последния час за подготовка преди квалификацията и затвърдиха отличното си движение от петъчния ден.

 Райконен беше най-бърз в третата свободна подготовка.
© Reuters

Райконен беше най-бърз в третата свободна подготовка.

Райконен записа най-бързата обиколка от 1:31.880, до момента в който съотборникът му беше с 0.162 от секундата по-бавен. Изненадващо в края на сесията Фетел се прибра в бокса поради механически проблем. Германецът се готвеше за серия от бързи обиколки, само че внезапно стартира да се движи с доста ниско движение и се прибра в бокса.

Германецът ще получи нов мотор за квалификацията по-късно през днешния ден, откакто стана ясно, че казусът му е електрически. Агрегатът ще бъде последната версия на " Ферари " с усъвършенствания, които бяха забавени и се очакваше да бъдат инсталирани в болида за Гран при на Япония след седмица, или даже за надпреварата в Съединени американски щати на 22 октомври.

Това е и четвърти мотор за Фетел през сезона, който е последният позволен от правилника. Ако германецът употребява нов елемент в оставащите надпревари до края на сезона ще получи наказване от 10 места на стартовата решетка за идващите съревнования.

На трето място приключи Даниел Рикардо с " Ред Бул ", който беше доста покрай Фетел. Австралиецът изостана с 0.211 от Райконен.

INITIAL CLASSIFICATION (END OF FP3): @ScuderiaFerrari on top going in to qualifying #MalaysiaGP
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР