Съществува мрежа от местни герои, обединени от ЕС и работещи

...
Съществува мрежа от местни герои, обединени от ЕС и работещи
Коментари Харесай

#EUProtects: Какви права имаме при пътуване със самолет

Съществува мрежа от локални герои, обединени от Европейски Съюз и работещи дружно, с цел да оказват помощ за предпазването ни от трафик на хора, кражба на данни, незаконна активност и доста други. От полицейски чиновници до прокурори, от избавителни екипи до координатори на приюти - за тях споделя акцията на Европейска комисия " Европейски Съюз: По-защитени дружно ".

Игнат Арсенов е един от тях. Той е шеф на Европейския потребителски център в България, който действа към Комисията за отбрана на потребителите. Чрез своята работа Игнат осведоми жителите за правата им при ползване на артикули или услуги, употребени във всяка държава-членка на Европейски Съюз. Като юрист, специализиращ в потребителското право, той дава помощ при разрешаването на потребителски проблеми. Изнася презентации със препоръки за потребителите в Европа и е дипломиран преподавател в профилирани курсове за потребителско образование на посредници. 



" Като Европейски потребителски център ние оказваме помощ при трансгранични случаи - когато наши жители имат проблеми с компании, регистрирани в други страни в Европейски Съюз, и назад - когато техни жители имат проблем с български компании ", показва той.

Най-големият размер сигнали в центъра, към една-трета от общия брой, са свързани с въздушния превоз. Обикновено става въпрос за проблеми със самото пътуване като закъснения и анулирани полети или проблеми с багажа. На второ място са оплакванията, свързани с багажа. 

Кои са преимуществата при хвърчене в аероплан в Европейски Съюз

" Големият брой тъжби е разбираем - правата на пасажерите в Европейски Съюз са най-добре предпазени от целия свят, изключително във връзка с забавянето на полет и отхвърлен достъп до борда ", споделя Игнат Арсенов. Европейското законодателство пази правата на пасажерите, ползващи полети вътре в Европейски Съюз или излитащи от Европейски Съюз за трети страни. Защитата важи и за идващите в Европейски Съюз полети от трети страни, в случай че самолетната компания е европейска.

При забавяне на полета над 2 часа, потребителите имат право на грижи:

- храна и напитки;

- 2 телефонни обаждания;

- настаняване в хотел, в случай че това е належащо.

В случай че полетът е анулиран, потребителите имат право на:

- Премаршрутиране (вкл. на по-късна дата без доплащане) или отвод от пътешестване, като си получат парите назад в 7-дневен период. Ако пасажерите изберат първата алтернатива - премрашрутиране, те имат право и на горните грижи от страна на самолетната компания.

Ако казусът е поради условия отвън контрола на компанията (най-често неприятно време, а също терористична опасност, ограничавания при въздушния трафик, бедствия), тогава компанията ще дължи горните грижи, само че не и спомагателното парично обезщетение.

Ако анулацията на полета е по виновност на самолетната компания, пасажерът има право на в допълнение обезщетение от 250 до 600 евро . В две обстановки сходно обезщетение не се дължи:

1. в случай че полетът е анулиран и самолетната компания е уведомила пасажера най-малко 14 дни преди полета;

2. в случай че казусът е поради условия отвън контрола на компанията (най-често неприятно време, а също терористична опасност, ограничавания при въздушния трафик, бедствия). Тогава компанията ще дължи горните компенсации, само че не и спомагателното парично обезщетение.

" Важно е да се знае, че при отбраната на правата на пасажерите не се прави разлика сред нискотарифни и други линии, сред чартъри и постоянни полети ", прецизира специалистът.

" Тези права няма по какъв начин да бъдат реализирани единствено от една страна, а единствено на съюзно равнище. За това оказва помощ европейското законодателство ", разяснява Игнат Ареснов.

" Пътниците в Европейски Съюз имат и в допълнение преимущество. Въведените правила за отбрана на потребителите работят по силата на европейски Регламент, който се ползва непосредствено на територията на целия Европейски Съюз. Затова, когато самият правилник не отразява задоволително ясно правата на пасажерите, защото икономическата обстановка непрестанно се развива, пасажерите имат преимуществото да ползват решенията на Съда на европейските общности в Люксембург. Той пояснява неразбираемите и противоречивите обстановки. Ако да вземем за пример един проблем не е задоволително добре обяснен в България, само че същият проблем на консуматор от Австрия е бил е пояснен от Европейския съд, то съответното тълкувание ще се ползва и непосредствено в България, добавя експертът. - Ще дам един образец: в началото се считаше, че при забавяне на полети не се поставя в допълнение парично обезщетение. Но вследствие на решение на съда към този момент всички самолетни компании изплащат компенсации при забавяне над три часа, в случай че е по тяхна виновност. И втори образец - техническите повреди. Доскоро се считаше, че техническата щета е изключително събитие и не се дължи обезщетение. Но съдът одобри, че фирмите са длъжни са поддържат самолетите в годно положение за хвърчене и това не е изключително събитие. Съответно, дължат на пасажерите компенсации, в случай че възникне щета. "

Багаж

10% от жалбите за пътешестване със аероплан са свързани с багажа.

Проблемите са свързани най-много с щета на багажа - развален куфар и/или неналичия в него. Друг чест проблем са изгубените или закъсняващи куфари.

" Трябва да се знае, че при просрочен полет и занимателен багаж се подават две обособени тъжби. Когато има проблем с багажа, би трябвало още на летището да отидем на гишето за претенция на багажа и да попълним протокол за вредата. Ако не го създадем, по-късно ще си загубим правата. След това в 7-дневен период би трябвало да подадем недоволство до компанията. А в случай че е изгубен - в 21-дневен период. Дотогава се смята за занимателен ", изяснява специалистът.

Максималният размер на компенсацията за изгубен куфар е към 1200 евро. Компаниите изплащат размера на действителните вреди, които можем да потвърдим. Ако да вземем за пример има строшен куфар, се пресмята цената му съгласно положението. Запазените касови бележки за движимостите са от помощ. Ако в куфара е имало обувки, купени преди две години, се пресмятат вредите към действителното им положение в този момент. Понеже стойността на движимостите е мъчно доказуема, доста постоянно фирмите изплащат компенсацията на кг. Практиката сочи, че кг багаж се обезщетява против 20-30 евро.

За лесно чупливи вещи - таблети, преносими компютри, стъклени сервизи, бутилка вино - самолетните компании не заплащат компенсации. Същото важи и за скъпи предмети като бижута, тъй като нямаме право да ги пренасяме в куфара. Те се носят в ръчния багаж под наш контрол, напомня Игнат Арсенов. Ако има в действителност нещо скъпо, е добре да създадем спомагателна застраховка или да платим такса за багаж с оповестена стойност, с цел да може, в случай че нещо се загуби, то да ни се заплати до тази стойност. Винаги би трябвало да имаме поради, че оптималното обезщетение е 1200 евро, като то варира с +/-10 евро съгласно валутния курс.

При проблем с пътуването можете да се обърнете към офисите на Европейския потребителски център. Той има представителства във всяка страна от Европейски Съюз. Центровете по места работят дружно, с цел да позволяват проблемите на потребителите. Дават информация и спомагат при съответни проблеми. " Като работим дружно, съумяваме да убедим по чисто непринуден път фирмите да спазят разпоредбите. Нямаме пълномощия за санкциониране. Въпреки това над половината от случаите се вземат решение сполучливо ", изяснява Игнат Арсенов.

Как оказва помощ ЕПЦ

Експертите на Европейския потребителски център да вземем за пример помогнали на консуматор, чийто полет с нискотарифна компания от Кьолн до София просрочен с над 5 часа. Потребителят подал тъжба и поискал обезщетение. Отговорили му, че предстои на такова, само че по този начин и не го изплатили в идващите месеци. Потребителят още веднъж се свързал с компанията, оттова още веднъж споделили, че ще платят, само че не го създали. След съдействието на ЕПЦ обезщетението било платено след десет работни дни.

Игнат Арсенов разказва и различен случай от практиката. Трима пасажери закупили билети до Германия и назад. Двама от тях били двойка и в това време момичето забременяло. Заради медицински проблем с бременността обаче не се препоръчвало да пътува със аероплан. Пътниците приложили документи, включително епикриза, в молбата си до самолетната компания да възвърне сумата за билетите. Компанията отказала. Те преглеждали общите условия и видели, че при здравна обстановка имат право на възобновяване на сумата отчасти. Компанията не дала отговор на жалбата им. ЕПЦ се свързал с нея и успял да издействат връщане на 288 евро от крайната цена - малко над 400 евро.

Още за героите в акцията " Европейски Съюз: По-защитени дружно " четете на нейния уеб страница и в OFFNews.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР