САЩ, Япония и Южна Корея планират да обявят стъпки за

...
САЩ, Япония и Южна Корея планират да обявят стъпки за
Коментари Харесай

САЩ, Япония и Южна Корея укрепват връзките за взаимна сигурност

САЩ, Япония и Южна Корея възнамеряват да разгласят стъпки за подсилване на връзките за взаимна сигурност на среща на върха тази седмица в Мериленд, в това число шерване на разследваща информация за закани от балистични ракети от Северна Корея и Китай и осъществяване на постоянни взаимни военни учения, съобщиха високопоставени чиновници на администрацията на Байдън споделих.

Безпрецедентните ходове отразяват това, което съгласно американски чиновници и анализатори е трагично усъвършенстване в връзките сред Токио и Сеул след години на обтегнати връзки, произлизащи от японската колониална окупация на Корея. Общата угриженост по отношение на нападателните дейности на Китай в района и възходящия ракетен боеприпас на Северна Корея подхрани историческо доближаване, което съгласно специалисти може да сложи началото на нова епоха и за трите страни.

" Това е същински пробив " , сподели Майкъл Ауслин, бележит помощник в института Хувър към Станфордския университет.

Северна Корея може да изстреля междуконтинентална балистична ракета или да предприеме други военни дейности в символ на митинг против срещата на върха на Съединените щати, Южна Корея и Япония, сподели южнокорейски народен представител в четвъртък, цитирайки разследващата организация на страната.

Северна Корея разкритикува задълбочаващото се военно съдействие сред трите страни като част от рискова въведения към основаването на " азиатска версия на НАТО ".
 Северна Корея: Ядрената война на Корейския полуостров е неизбежна
Северна Корея: Ядрената война на Корейския полуостров е неизбежна

Според КНДР отговорни са Съединени американски щати

Срещата на върха в петък, на която президентът Джо Байдън е хазаин на японския министър-председател Фумио Кишида и президента на Южна Корея Юн Сук Йол в президентската резиденция в Кемп Дейвид, Мериленд, бележи първата независима среща сред трите страни. Предишни срещи са били провеждани в границите на огромни многостранни конференции. Това е и първото посещаване на задгранични водачи в Кемп Дейвид от 2015 година

Ауслин сподели, че проектите трите страни да споделят разследваща информация в действително време за отбрана против вероятни ракетни офанзиви би трябвало да оказват помощ за подсилване на доверието сред Япония и Южна Корея.

" Това построява доверие, тъй като споделяте информация " , сподели той. " Това е нещо, което не сме имали. "

Очаква се трите страни да основат тристранна гореща линия , с цел да разрешат на държавните управления да споделят по време на рецесия , споделиха висши представители на администрацията. И те възнамеряват да издадат изказване, което се отнася до обещанието на Китай да промени статута на Тайван.

" Има ясно схващане сред нас тримата, че всички ние имаме главен интерес от мира и стабилността в Тайванския проток " , сподели почитан чиновник на администрацията.

Китай твърди, че Тайван, самоуправляващ се остров, е част от своята територия и не изключва потреблението на мощ, с цел да го " сплоти " с континента.

Китайски чиновници разкритикуваха срещата , като споделиха, че тя ще подхрани неприязън, вместо да насърчи мира.

" Китай видя, че някои изключващи групировки се събират за по този начин наречената " районна сигурност " единствено с цел да засилят антагонизма и да подкопаят стратегическата сигурност на други страни ", сподели Лю Пенгу, представител на китайското посолство във Вашингтон, по имейл. " Китай твърдо се опълчва на сходни практики. "

Представители на Държавния департамент опазиха срещата в Кемп Дейвид. " Няма причина тази среща да се преглежда като провокативна или каквато и да е стъпка или изпитание за подклаждане на напрежение ", сподели представителят Ведант Пател.

Последователните администрации на Съединени американски щати се пробваха да насърчат по-силни отбранителни връзки сред Япония и Южна Корея, само че напредъкът се оказа неосезаем.
 Съединени американски щати предизвестяват против оръжейна договорка сред Русия и Северна Корея
Съединени американски щати предизвестяват против оръжейна договорка сред Русия и Северна Корея

Това нарушава и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР