САЩ все още отказват да назоват пуча на военните в

...
САЩ все още отказват да назоват пуча на военните в
Коментари Харесай

Bloomberg: Ако САЩ се изтеглят от Нигер, ще победят терористите и Русия

САЩ към момента отхвърлят да назоват пуча на военните в Нигер „ прелом “ – тъй като по закон потреблението на тази подготовка би изисквало Съединените щати да прекратят военното си съдействие със стратегически разположената страна от африканския Сахел – ситуиран южно от Сахара район, печално прочут като плацдарм на джихадисти, съветски наемници и други съмнителни формирования.

Хунтата смъкна демократично определения президент Мохамед Базум, който в този момент е под домакински арест, написа Bloomberg, като припомня положителните връзки сред Базум и американската дипломация. Но има и скрити съображения в държанието на американската администрация, отбелязва организацията.
Франция, като някогашна колониална страна в района, дълго време играеше водеща роля измежду западните страни в Сахел, а Съединени американски щати бяха на втори проект. Изтеглянето на французите трансформира обстановката, в това число американската тактика.
На първо място, макар геополитическата борба сред демокрациите и автокрациите Западът не е обединен индивид. Франция и Съединени американски щати са обособени субекти с разнообразни ползи и средства. В Сахел има злоба към Франция, до момента в който на Съединени американски щати просто нямат доверие. Тоест не е нужно американците да се усещат длъжни да последват образеца на французите.

Руските наемници от " Вагнер " цинично ретранслират тази версия, прониквайки в района и разчитайки на това, че африканците няма да виждат неоимпериалистическата нападателна война на Москва против Украйна. Ако приказваме опростено, то геополитическият резултат от превратите в Сахел се показва в това да бъдат прогонени французите и на тяхно място да дойдат руснаците, оставяйки терористите да честват хаоса.

На второ място, в актуалната въшна политика на Съединени американски щати и в интернационалните връзки като цяло реализмът доминира над идеализма. Администрацията на Байдън пристигна със смелия си идеализъм, заявявяйки, че ще оглави свободния свят против тираните. Но след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 година стана ясно, че тази политика е неработеща във връзка с страните от така наречен Глобален юг, в това число Африка. Като тематика за диалог властта и редът реализират по-добър резултат.

Оттук идва и „ проект Б “ на Байдън, който съставлява връщане към историческите средства на силовата политика. Това превръщане към действителната политика изяснява, да вземем за пример, за какво Байдън преглежда даването на гаранции за сигурност на Саудитска Арабия – автократична монархия. Целта е да не се допусне доминация на китайците и руснаците, евреите да останат в страната и да има опция за въздействие върху иранците, саудитите и други

Трябва да се признае, че в този вулкан от човешки премеждия, какъвто е Сахел, въвеждането даже на най-малък ред ще е комплицирана задача. В Нигер Съединени американски щати имат малко над 1000 воени и съвремена база за дронове. Остава единствено да се гадае дали тези сили ще могат да възпират локалните структури на Ал Кайда и ИДИЛ, както и наемниците от „ Вагнер “.

Но, може би си коства да се опита. И това визира третия детайл от огромната американска тактика, която е сложена на карта в Нигер, отбелязва Bloomberg. Това е отразено в дебатите във Вашингтон сред глобалистите, които считат, че Съединени американски щати би трябвало да останат благосклонен хегемон на международната сцена, и неоизолационистите, които считат, че Америка би трябвало да понижи разноските. " Активаторите " ще останат в Нигер, " възпиращите “ ще си заминат.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР