Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в

...
Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в
Коментари Харесай

Антарктика в опасност: Русия е открила огромни запаси от нефт и газ, въпреки забраната за проучвания

Русия е разкрила големи ресурси от петрол и газ в Антарктика, като огромна част от тях се намират в региони, за които претендира Обединеното кралство, заяви английският вестник " Телеграф ".

Проучванията са въведения към вкарването на сондажни платформи, които да експлоатират девствения район за изкопаеми горива.

Руски проучвателен кораби са докладвали на Москва за ресурси от общо 511 милиарда барела нефт - към 10 пъти повече от целия 50-годишен рандеман в Северно море, съгласно показанията, дадени предходната седмица пред Комисията за одит на околната среда /КООС/ към английския парламент.

Данните са резултат от поредност изследвания, осъществени от кораба „ Александър Карпински “, ръководен от „ Росгео “ - съветската организация, виновна за откриването на минерални ресурси за комерсиална употреба.

Антарктида следва да бъде предпазена от Антарктическия контракт от 1959 година, който не разрешава всякакво създаване на потребни изкопаеми или петрол. Интересите на Обединеното кралство се управляват от Министерството на външните работи, само че то е упреквано, че пренебрегва зараждащата рецесия.

Миналата седмица младшият министър Дейвид Рътли съобщи пред КООС, че министерството му е решило да се довери на уверенията на Русия, че тя просто организира научни проучвания, и добави: „ Наскоро Русия удостовери уговорката си към основните детайли на контракта. “

Експерти от района не са съгласни. Те предизвестяват, че гласуването на доверие на Русия, че ще се придържа към отговорностите си, е наивно - както стана ясно от нахлуването ѝ в Украйна.

Клаус Додс, професор по геополитика в колежа „ Роял Холоуей “, специалист по Антарктида, който също даде показания, съобщи, че дейностите на Русия са доста по-близки до търсене на петрол и газ, в сравнение с до същинска просвета.

„ Договорът за Антарктика е изправен пред нови провокации, не на последно място от страна на недобросъвестния участник Русия и все по-настоятелния Китай. „ Росгео “ се занимава със сеизмични изследвания и други свързани с тях геодезически действия... Дейностите на Русия би трябвало да се схващат като решение за подкопаване на нормите, свързани с проучванията в региона на сеизмичните изследвания, и в последна сметка като предвестител на иден рандеман на запаси “, сподели той.

С решение на КООС е признато да се оспори ръководството на антарктическите ползи на Обединеното кралство от страна на Министерството на външните работи след изявления в южноафриканското онлайн списание „ Дейли Маверик “, което откри дейностите на Москва, откакто нейният транспортен съд за изследвания дебаркира в Кейптаун.

Подобни въпроси евентуално ще бъдат сложени на дневен ред в Индия по-късно този месец на годишната среща на страните, подписали Договора за Антарктика, на която Русия ще бъде изправена пред предизвикателство по отношение на проектите си за рандеман на изкопаеми горива.

Британската антарктическа територия (БАРТ) е най-голямата и най-южната от 14-те отвъдморски територии на Обединеното кралство и минимум гостоприемната, защото 99 % от площта ѝ е покрита с лед.

В праисторическото минало обаче там е имало по-топъл климат с растителност, която евентуално е разрешила образуването на находища от изкопаеми горива.

Територията се простира на северозапад от Южния полюс, обхващайки Антарктическия полуостров и море Уедъл - исторически известно като мястото, където е потопен корабът на Ърнест Шакълтън „ Ендюранс “, а в този момент - с евентуалните си големи ресурси от петрол и газ.

По-голямата част от Британската антарктическа територия е обект на конкурентни искания от страна на Аржентина и Чили, които сигурно ще се засилят, в случай че данните от съветските сеизмични изследвания се потвърдят от следващи сондажи.

Министерството на външните работи съфинансира Британската антарктическа работа, която разполага с пет проучвателен и логистични станции и 250 чиновници, подпомагани от Кралския флот и от изследователския транспортен съд RSS David Attenborough - всички те се смятат за жизненоважни освен за науката, само че и за поддържането на претенциите на Обединеното кралство към района.

Други специалисти предизвестяват, че споровете в Украйна и съперничеството сред Китай и Съединени американски щати са най-големите закани за бъдещето на Антарктида.

Професор Алън Хемингс, пълководец на станцията на Британската антарктическа работа по време на Фолклендската война сред Аржентина и Обединеното кралство през 1982 година, съобщи, че възходящото напрежение може да унищожи контракта, който пази замръзналия континент от създаване. Договорът предстои на преразглеждане през 2048 година, само че всяка участваща страна може да се откаже от него, когато пожелае.

Алберт Луберас Бонаба, изпълнителен секретар на Секретариата на Договора за Антарктика, основан в Буенос Айрес, Аржентина, съобщи, че сходни въпроси ще бъдат обсъждани на годишната конференция на организацията, само че не пожела да разяснява напрежението към дейностите на Русия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР