САЩ въведоха санкции срещу четирима високопоставени босненски сръбски представители, включително

...
САЩ въведоха санкции срещу четирима високопоставени босненски сръбски представители, включително
Коментари Харесай

САЩ санкционираха високопоставени босненски сърби заради заплаха за мира

САЩ вкараха наказания против четирима високопоставени босненски сръбски представители, в това число против сръбския член на президентството на страната, за подкопаване на Дейтънското спокойно съглашение, което постави завършек на войната в Босна (1992-1995), заяви Ройтерс.

" Сръбският представител в тричленното мултиетническо президентството на Босна Желка Цвиянович , както и министър-председателят, министърът на правораздаването и ръководителят на Народното събрание на босненската Република Сръбска, насърчиха приемането на закон, който подкопава босненската конституция ", се споделя в изказване на представителя на Държавния департамент Матю Милър .

Конституцията е част от Дейтънското съглашение, което постави завършек на войната в Босна, лишила живота на 100 000 души, а страната бе разграничена на две полуавтономни елементи – Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватската федерация.

Всяка част има лично държавно управление, парламент и полиция, само че двете елементи са свързани посредством общи институции на държавно равнище, в това число правосъдна система, войска, служби за сигурност и данъчна администрация. Президентският пост се заема ротационно от сръбския, хърватския и бошнячкия представител в тричленното президентство (председателство) на Босна.

В края на юни депутатите в Република Сръбска гласоподаваха да се спре осъществяването на решенията на конституционния съд на Босна. Инициативата за това гласоподаване бе на проруския и просепаратистки президент на Република Сръбска Милорад Додик , на който Съединени американски щати и Англия към този момент постановиха наказания предходната година. Тогава Лондон глоби и Желка Цвиянович.

Министерството на финансите на Съединени американски щати уточни, че Цвиянович, министър председателят Радован Вишкович , министърът на правораздаването Милош Букейлович и ръководителят на Народното събрание Ненад Стевандич са глобени за възпрепятстване на осъществяването на Дейтънското съглашение, като са спомогнали за приемането на закона.

„ Това деяние заплашва стабилността, суверенитета и териториалната целокупност на Босна и Херцеговина и мъчно извоювания мир, скрепен от Дейтънското спокойно съглашение “, сподели американският зам.-министър на финансите, който дава отговор за тероризма и финансовото разузнаване - Брайън Нелсън .

Министерството на финансите на Съединени американски щати уточни, че вследствие на налагането на глобите цялата благосъстоятелност и дялове в благосъстоятелност на глобените лица в Съединени американски щати са блокирани и би трябвало да бъдат докладвани.

Говорител на ръководещата в Република Сръбска партия на Додик - Съюз на самостоятелните социалдемократи, сподели, че решението на Съединени американски щати е " нахално и лицемерно ", заяви Българска телеграфна агенция.

" Никакви наказания няма да ни попречат да си вършим работата ", сподели Радован Ковачевич.

Додик и съдружниците му от дълго време упорстват за отделянето на Република Сръбска от Босна и обединяването й със прилежаща Сърбия. Те ускориха активността си, подкопаваща държавните институции, през последните месеци, в това число и като бе спряно осъществяването на решенията на висшия представител на интернационалната общественост в Босна.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР