САЩ ще лиши Русия от статута ѝ на най-облагоделествана нация

...
САЩ ще лиши Русия от статута ѝ на най-облагоделествана нация
Коментари Харесай

Байдън забрани вноса на руска водка и диаманти, както износа на доларови банкноти в Русия

Съединени американски щати ще лиши Русия от статута ѝ на " най-облагоделествана нация " поради нашествието в Украйна, заяви президентът Джо Байдън. Решението, с което се намалява комерсиалният статус на Русия със Съединени американски щати, разрешава на Вашингтон да постанова по-високи цени на импортирани от Русия артикули.

Очаква се и останалите страни членки на Г-7, както и Европейски Съюз да последва тази стъпка, което значи, че на съветските артикули ще бъдат наложени нови, по-високи мита.

По думите на Байдън Съединени американски щати и Г-7 ще създадат нужното, тъй че Русия да не може да получава финансиране от МВФ или Световната банка . Според американския президент наложените наказания и ограничавания на вноса и експорт слагат съветската стопанска система на колене.

Белият дом ще издаде изпълнителна заповед, която ще забрани всевъзможни бъдещи американски вложения в който и да е бранш на съветската стопанска система.

Байдън разгласи, че С АЩ не разрешават вноса на алкохол, диаманти и морски артикули от Русия, както и износа на първокласни артикули за Русия . Забраната влиза в действие от през днешния ден.

Освен това президентът Байдън забрани с декрет доставката на доларови банкноти в Русия. Забранен е експортът, реекспортът, продажбата или доставката, директно или индиректно " от Съединени американски щати или физически лица от Съединени американски щати, без значение къде се намират, на " банкноти, деноминирани в американски долари ", на държавното управление на РФ или на всяко физическо лице, намиращо се в РФ.

По-рано и Европейският съюз забрани вноса на банкноти евро в Русия.

В самата Русия покупката на всякаква валута бе неразрешена от 9 март.

По-рано Джо Байдън забрани вноса на съветски газ и нефт в Съединени американски щати, а европейските страни се ангажираха да понижат фрапантно зависимостта си от съветски енергоносители.

В взаимно изказване страните от Г-7 (САЩ, Германия, Япония, Англия, Франция, Италия и Канада) потвърдиха в петък, че лишават Русия от статута ѝ на " най-облагоделествана нация " и оповестиха спомагателни наказания против Москва.

Междувременно Джо Байдън предизвести, че Русия ще заплати висока цена, в случай че употребява химически оръжия в Украйна.

Западните страни са обезпокоени от вероятно потребление на химическо оръжие от страна на Москва в Украйна. От своя страна Русия упреква Вашингтон и Киев, че ръководят лаборатории, предопределени за производството на биологични оръжия в Украйна. И Вашингтон, и Киев отхвърлиха тези изказвания.

Заседание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по тази тематика ще има по-късно през днешния ден.

Президентът на Съединени американски щати също така се ангажира да бъде избегната директна борба сред НАТО и Русия, тъй като тя би провокирала, по думите му, Трета международна война. " Няма да се сражаваме във война против Русия в Украйна ", акцентира той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР