САЩ санкционираха Горанов, Овчаров и още българи заради корупцияСлужбата за

...
САЩ санкционираха Горанов, Овчаров и още българи заради корупцияСлужбата за
Коментари Харесай

Новините от седмицата: „Газпром“ срещу България; Нови санкции по „Магнитски“

САЩ глобиха Горанов, Овчаров и още българи поради корупция
Службата за надзор на задграничните активи на Министерството на финансите на Съединени американски щати разгласи нови наказания против българи. Бившият министър на финансите Владислав Иванов Горанов (ГЕРБ), някогашният министър на енергетиката Румен Стоянов Овчаров (БСП), Иван Киров Генов (бивш изпълнителен шеф на АЕЦ " Козлодуй " ), Александър Христов Николов (член на Съвета на шефовете в АЕЦ " Козлодуй " ) и ръководителят на придвижване " Русофили " Николай Симеонов Малинов са включени от Съединени американски щати в санкционния лист по закона „ Магнитски “.

В синхрон с Вашингтон депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, предприемачът Васил Божков и държавният чиновник Илко Желязков, които предходната година попаднаха в листата „ Магнитски “, в този момент към този момент са част и обособен санкционен лист на английското държавно управление.
Борисов разграничи ГЕРБ от Владислав Горанов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разграничи партията си от глобения от Съединени американски щати Владислав Горанов. Това стана по време на предизборно партийно събитие в Стара Загора.
„ Газпром “ желае наказателна клауза от България поради спрените заплащания
Руската държавна газова компания „ Газпром “ е предявила към България искания за суми по изтеклия в края на 2022 година контракт за доставка на природен газ. Това разгласи служебният енергиен министър Росен Христов в ефира на националната телевизия.
България към този момент трябваше да е предявила иск против „ Газпром “, а не противоположното
България до момента е трябвало дружно с други наранени страни да предяви искания пред съветския държавен газов монополист „ Газпром “ поради спрените през април доставки. Това съобщи Констанца Рангелова, старши анализатор в Центъра за проучване на демокрацията, която взе участие в първия епизод на подкаста на Economic.bg „ Едно мислено “.
Прокуратурата упрекна някогашния енергиен министър поради „ Булгаргаз “
Прокуратурата повдига обвинявания против някогашния енергиен министър Александър Николов, заместника му Данаил Николов и някогашния шеф на „ Булгаргаз “ Людмил Йоцов за длъжностни закононарушения. Това стана ясно след брифинг на представителя на Националната следствена работа Бисерка Стоянова. Тя не даде доста елементи по следствието и изясни, че конкретиката на делото може да го попречва. На тримата е наложена мярка за неотклонение подписка.
България ще наложи несъгласие на наказания против съветското нуклеарно гориво
България не може да одобри европейски наказания против Русия в региона на нуклеарната енергетика, тъй като това ще повлияе директно на българската енергетика. Това съобщи президентът Румен Радев преди изключителното съвещание на Европейския съвет, което се организира през днешния ден и на следващия ден в Брюксел.
Накъде тече съветският нефт
Западните наказания против Русия, в това число влязлото в действие на 5 февруари ембарго и таванът на цените на рафинираните артикули, тласнаха съветските барели – с атрактивни отстъпки – на изток към Азия.
Какво се случва с цените на дизела след ембаргото?
Европейската възбрана за съветския дизел се отрази безболезнено на пазара, най-малко към този момент. Въпреки че Европейски Съюз прекъсна най-големия си снабдител, фючърсните цени на дизела в блока паднаха с 1.6% в понеделник, което съставлява загуба от 20% през последните две седмици, защото търсенето в района понижа и напъните на страните да натрупат ресурси преди възбраната започнаха да се изплащат.
Политическа партия и Демократична България подписаха съдружно съглашение
„ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ имат съдружно съглашение и ще се явят дружно на идните избори на 2 април. Това стана ясно от коментар на депутата от Демократична България Ивайло Мирчев по Българска национална телевизия през днешния ден.
Кабинетът ще прави „ стена на срама “, с цел да накара търговците да смъкват цените
Назначеното от президента Румен Радев служебно държавно управление разисква основаването на нов механизъм, който да демонстрира на потребителите по какъв начин се трансформират цените на съществени хранителни артикули от производителите до щандовете в магазините. Идеята е хората да се срещнат с надценките, които крайните търговци на дребно слагат, и по този начин да взимат „ осведомени решения “. Всичко това ще бъде поместено на нова интернет страница, за която обаче не бяха дадени детайлности кой ще я създаде, в какъв период и против каква сума.
„ Популистка изразителност “: Големите вериги дадоха отговор на държавното управление
Сдружението за съвременна търговия изрази терзание от „ зачестилите случаи на популистка изразителност “ от страна на разнообразни обществени фигури, с която „ се хвърля леке върху търговците на дребно с храни в България “.
След нездравословния връх: Задава ли се спад в цените на парцелите през 2023 година?
Ако при започване на 2022 година цените на парцелите започнаха да катерят нездравословни върхове, то година по-късно те към този момент са стигнали своя връх „ Еверест “. Големите скокове остават в предишното, до момента в който 2023 година стартира умерено и вещае застой в цените на жилищата. Малко евентуално е обаче да последва внезапен спад, макар че броят на покупко-продажбите понижава и част от купувачите се отдръпват от пазара. Това предвижда Гергана Тенекеджиева, изпълнителен шеф на „ Адрес “.
Строителите пуснаха на пазара повече и по-големи жилища в края на 2022 година
Имотният бранш приключва 2022 година стремително. По предварителни данни на Националния статистически институт в интервала октомври – декември въведените в употреба жилищни здания нарастват с 32.1% по отношение на година по-рано. Същото важи и за жилищата, като тяхната численост пораства с 5.3%. Площта на жилищата също се усилва.
Новата районна европрограма ще разрешава и саниране на къщи
Санирането на жилищни и обществени здания в България ще продължи с още над 355 млн. лева по линия на Оперативна стратегия „ Развитие на районите “ 2021 – 2027 година, оповестяват от Регионалното министерство. Освен многофамилни здания, по нея ще могат да бъдат актуализирани и еднофамилни, т.е. къщи.
НКЖИ започва търга за построяването на интермодален терминал в Русе
Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) пусна дълго чакания търг за построяването на интермодален терминал в Русе. Това се случва към 2 месеца, откакто бе оповестена предварителната информация за публичната поръчка. Стойността ѝ е малко над 54.1 млн. лева без Данък добавена стойност, а срокът за подаване на предложения – 6 април.
КФН издаде лиценз на още един осигурител на българския пазар
Комисията за финансов контрол (КФН) даде лиценз за застрахователна активност на „ МФГ Инс “. Дружеството е част от небанковата финансова компания Management Financial Group, притежател на марките за бързи заеми Еаѕу Сrеdіt и Vіvа Сrеdіt.
Българските импорт и експорт счупиха върховете през 2022 година (инфографика)
Българският експорт на артикули доближи невижданите в стопанската история на страната близо 95 милиарда лева през 2022 година Това излиза наяве от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за външната търговия през цялата 2022 година А тя бе белязана от най-високата инфлация от четвърт век насам в България, а при някои от главните търговски сътрудници на страната бяха счупени 40-годишни върхове. Годината мина и под белега на войната, която се води единствено на няколкостотин километра от границите на България.
Европейска инвестиционна банка е вложила €500 млн. в българската стопанска система за година
Групата на Европейската капиталова банка (ЕИБ) е вложила почти 1 милиарда лева (494 млн. евро) в българската стопанска система през миналата 2022 година под формата на заеми, гаранции и задължения за дялово присъединяване. Половината от въпросните средства са целенасочени „ зелени “ вложения. Финансовата институция залага на тях в цялостната си активност, с което към този момент си печели името „ европейската климатична банка “. С направените общи вложения в България групата на Европейска инвестиционна банка е подкрепила 7800 сдружения, а с това и над 130 хиляди работни места.
Кулинарни номади: Нов късмет за среща с непознатата България
Дестинация за четири сезона. Това е мотото, под което България се популяризира по света и се пробва да наложи като наклонност. Въпреки това обаче досега страната ни разчита главно на ски туристите и всички, които са решили да отидат на море на българското Черноморие. Все още липсва въпросната диверсификация на туристическия артикул, за която приканват от сектора.
„ Целият развой е сгрешен “: Нов опит за сполучлива реклама на дестинация България
Националната реклама на България е измежду главните цели на Министерството на туризма в новия остарял длъжностен кабинет. Това стана ясно от думите на запазилия поста си отраслов министър Илин Димитров, който през днешния ден показа пред публицисти дилемите, които си е сложило ведомството.
За ден Alphabet изгуби $100 милиарда поради прибързания си отговор на ChatGPT
Alphabet загуби 100 милиарда $ от пазарната си стойност в сряда след проява на новия чатбот с изкуствен интелект на компанията. Съобщения за грешки и слабият интерес на вложителите ускориха терзанията, че колосът, притежател на Гугъл, губи позиции пред съперника си Microsoft в конкуренцията за бъдещето на интернет търсачките.
Plectrum – новата „ летяща “ суперяхта за 86 млн. $
От плаващи " диаманти " до бродещи из моретата " вулкани " - през последните месеци се появиха голям брой новаторски концепции за суперяхти. Последното откритие на Lazzarini Design Studio не прави изключение, предава CNN. Задвижван от система с подводни крила, 74-метровият кораб, прочут като Plectrum, може да се издига над повърхността на водата и видимо да " лети " над нея с висока скорост.
Саудитска Арабия тихомълком се трансформира във водещ софтуерен център
Саудитска Арабия е привлякла повече от 9 милиарда $ вложения в технологии на бъдещето единствено за последните няколко месеца, в това число от американските колоси Microsoft и Oracle, които към този момент построяват облачна инфраструктура на място, предава Reuters.
Гигапресите са напът да прекроят автомобилното произвеждане
Производителите на коли към този момент могат да опростят производството си и да понижат разноските с до 40% в някои области. Това е допустимо с помощта на нови великански машини за леене под налягане на алуминий, създадени от доставчика на Tesla IDRA Group, които могат да заменят към 60 заварени съставния елемент с един цялостен модул, написа Reuters.
Двуполюсен валутен режим е напът да размени господстващия $
Щатският $ е преобладаващата международна аварийна валута от основаването на Бретънуудската система, построила актуалната финансова архитектура, след края на Втората международна война. Дори изоставянето на закрепените обменни курсове при започване на 70-те години не оспори “изключителната привилегия “ на зелените пари, написа FT.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР