САЩ са съвсем близо до унищожаването на последните си обявени

...
САЩ са съвсем близо до унищожаването на последните си обявени
Коментари Харесай

САЩ се подготвят да унищожат последните си запаси от химически оръжия

Съединени американски щати са напълно покрай унищожаването на последните си оповестени ресурси от смъртоносни химически оръжия

Емил Василев преди 47 секунди 3 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Маринов - 21:40 | 06.07.2023

В 14:15 ч. в събота 99% от популацията на Земята ще има нещо общо

IT НовиниДаниел Маринов - 22:28 | 06.07.2023

Човешка неточност в програмирането е причина за огромен банков срив засегнал банкомати, онлайн и мобилно банкиране

IT НовиниЕмил Василев - 16:15 | 05.07.2023

Квантовият компютър на Гугъл изпреварва суперкомпютрите с „ 47 години “

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

По мотив на това, което би трябвало да бъде посрещнато с повсеместен екстаз, следва да бъдат унищожени последните ресурси от оповестените от Америка химически оръжия. По-точно, става въпрос за унищожаването на ракети, цялостни с нервнопаралитичното вещество GB (известно още като зарин), оповестява ABC News. Това ще постави завършек на над 100-годишното битие на тези ужасни оръжия и на траялата десетилетия акция за заличаване на запасите, които към края на „ студената война “ възлизат на повече от 30 000 тона.

Химическите оръжия към този момент са неразрешени

По време на Първата международна война химическите оръжия са въведени в актуалната война и предизвикват гибелта на над 100 000 души. Въпреки, че Женевската спогодба не разрешава потреблението на тези оръжия, няколко страни въпреки всичко ги съхраняват до приемането на контракта, който изисква тяхното унищожаване.

Съгласно Конвенцията за химическите оръжия, утвърдена през 1997 година и подписана от 193 страни, Съединени американски щати би трябвало да унищожат всички останали химически оръжия до 30 септември 2023 година. За тази цел сега в склад в Кентъки се унищожават последните от 51 000 броя ракети М55, съдържащи зарин, които се съхраняват там от 40-те години на предишния век.

Съоръжението за предпазване в Кентъки е било дом на оръжия съдържащи иприт и нервнопаралитични субстанции VX и зарин в продължение на няколко десетилетия. През 2015 година беше построен цех за неутрализиране и заличаване, с цел да се реши този проблем. Оттогава заводът има за задача да унищожи тези нездравословни сътрудници посредством развой, наименуван неутрализация. Този развой разрешава химичните сътрудници, съдържащи се в тези оръжия да бъдат разредени до безвредно равнище преди унищожаването им.

Оръжията се транспортират до обезопасени пространства, където отдалечено ръководени роботи безвредно унищожават рисковите субстанции като ипритът. Това токсично вещество е основано особено, с цел да провокира мехури по кожата, инфектиране на очите, носа, гърлото и белите дробове.

Предпазителите и взривателите на оръжията са били отстранени благодарение на роботизирано съоръжение, а ипритът бил обезвреден с гореща вода и разбъркан с киселинен разтвор, с цел да се предотврати противоположната реакция. След това страничният артикул бил в допълнение разграден в огромни резервоари благодарение на микроби. Минохвъргачките и снарядите били обеззаразени при 538 градуса по Целзий и след това рециклирани като железна скрап.

Не всички страни обаче са подписали контракта

Понастоящем единствено 3 страни в света – Египет, Северна Корея и Южен Судан не са одобрили контракта. Израел са подписали контракта, само че към момента не са го утвърдили. Въпреки това към момента има опасения по отношение на недекларираните ресурси от химическо оръжие, притежавани от някои членове на конвенцията, по-специално Русия и Сирия.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР