САЩ обявиха помощта, която са предоставили през последните години за

...
САЩ обявиха помощта, която са предоставили през последните години за
Коментари Харесай

САЩ обявиха, че са предоставили 238 милиона долара за отбраната на България за 5 години

САЩ оповестиха помощта, която са дали през последните години за защита на България. 

Повече от 15 години Съединените щати и Република България се радват на устойчиво партньорство в региона на сигурността като съдружници по контракт, с общ ангажимент към сигурността на Балканите, Източното Средиземноморие и Черноморския район. Съединени американски щати работи в тясно съдействие с България в региона на сигурността, както на двустранна основа, по този начин и посредством районни и многонационални организации, в това число НАТО, Европейския съюз, Евроатлантическия съвет за партньорство и Организацията за сигурност и съдействие в Европа. Това се споделя в отчет на Държавния департамент по отношение на съдействието в региона на сигурността сред Съединени американски щати и България, оповестен на формалната страница на ведомството, съобщи БГНЕС.

През последните пет години Съединени американски щати са дали на България над 238 млн. $ помощ в региона на сигурността, с цел да покачат професионализацията на армията, потенциала на човешките запаси, киберсигурността, освобождението от руско и съветско съоръжение, информираността за морската област и оперативната съгласуемост на НАТО. На напред във времето в американско-българското партньорство в региона на сигурността е двустранното съглашение за съдействие в региона на защитата от 2006 година, което дава на американската войска достъп до и взаимно потребление на няколко български военни уреди, като да вземем за пример образователния полигон " Ново село ", и дава опция за взаимни образования сред американската и българската войска. Освен това 10-годишната пътна карта за съдействие в региона на защитата, подписана през 2020 година, открива рамка за непрестанно развиване на военната подготвеност и качествата на България посредством стабилно съдействие в региона на защитата, се споделя още в документа.

Със закупуването на осем изтребители F-16 разноските на България за защита нарастват до над 3% от Брутният вътрешен продукт през фискалната 2019 година Годишните разноски за защита на България не престават да се усилват и са на път да реализират задачата на НАТО от 2% до 2024 година България е участник в ръководения от Съединени американски щати план за повишение на осведомеността за морския домейн в Черно море (MDA) дружно с Румъния, Украйна и Грузия и до момента е получила финансиране в размер на 30 млн. $. Освен това от финансовата 2017 година до финансовата 2021 година министерството е отпуснало над 55 млн. $ за повишение на качествата на България в региона на военното разузнаване, сигурността на връзките и отбранителната киберсигурност. Интегрираният старши консултант по киберсигурност към Министерството на защитата, финансиран от Държавния департамент, способства за тези старания.

От 2017 до 2022 година министерството даде също над 11,2 млн. $ под формата на средства за интернационално военно обучение и образование (International Military Education and Training - IMET) за български военнослужещи, които да вземат участие в курсове за професионално военно обучение и техническо образование дружно с американските си сътрудници. От 1992 година насам 5395 български чиновници от силите за сигурност са получили публично образование от Съединени американски щати, в това число 1346 посредством програмата IMET.

Съединените щати са осъществили междуправителствени покупко-продажби с България на стойност 1,4 милиарда $ по системата за задгранични военни продажби (FMS). Неотдавнашната продажба на изтребители F-16 ще обезпечи на България флотилия от модерни многоцелеви бойни самолети, ще подкрепи способността на България да пази въздушното си пространство, ще укрепи районната сигурност и ще увеличи оперативната съгласуемост на българските военновъздушни сили със Съединени американски щати и НАТО.

От финансовата 2019 година до финансовата 2021 година Съединените щати позволиха непрекъснат експорт на отбранителни артикули за България на стойност над 28,8 млн. $ посредством директни търговски продажби (DCS). Най-важните категории DCS за България са въздухоплавателни средства и свързани с тях произведения (5,2 млн. долара); муниции и снаряди (4,4 млн. долара); и огнестрелни оръжия и свързани с тях произведения (2,4 млн. долара).

През 2020 година Държавният департамент и Министерството на защитата на България подписаха Меморандум за съгласие, по силата на който Съединените щати предоставиха 2 млн. $ финансиране за заличаване на стандартни оръжия (КНО), с цел да оказват помощ на България да унищожи останалите си касетъчни муниции и да поддържат напъните за физическа сигурност и ръководство на запасите. От 2006 година насам Съединените щати са вложили в България над 12,5 млн.

България взе участие в голям брой двустранни и многостранни военни учения със Съединени американски щати, измежду които серията учения Defender, Combined Resolve, Thracian Viper и други взаимни американско-български учения. През 2021 година сред България и Съединени американски щати са извършени 127 военни уговорката с повече от 1500 български участници, а повече от 1300 български военнослужещи са взели участие в 9 учения, спонсорирани от Съединени американски щати. Тези задължения способстваха за превръщането на България в по-способен съдружник и за увеличение на районното съдействие в региона на защитата.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР