САЩ и Великобритания вече обявиха намерението си да наложат санкции

...
САЩ и Великобритания вече обявиха намерението си да наложат санкции
Коментари Харесай

„Няма да дадем нищо на никого“: Реакциите след руското признаване на ДНР и ЛНР

САЩ и Англия към този момент оповестиха желанието си да наложат наказания против Русия, въпросът за новите ограничавания се изследва и от Европейския съюз, Канада и Япония. Киев акцентира, че „ не имат намерение да раздават териториите си на никого “.

„ Няма да дадем нищо на никого “

Президентът на Украйна Владимир Зеленски във видеообръщение към народа на страната дефинира дейностите на Русия като „ нарушаване на суверенитета и териториалната целокупност “ на страната му. Признаването на ДНР и ЛНР, сподели той, „ може да значи едностранно отдръпване на Русия от Минските съглашения ".

„ Няма да дадем нищо на никого “, сподели Зеленски. Той означи, че Украйна „ е вярна на политическото и дипломатическото споразумяване “, само че в това време „ в сходство с член 51 от Устава на Организация на обединените нации си резервира правото на самостоятелна и групова самоотбрана “.

Украинският президент заяви, че към този момент е провел телефонни диалози с редица задгранични водачи и е инициирал незабавни съвещания на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и ОССЕ, както и привикване на среща на върха на страните от Нормандската четворка (Русия, Украйна, Франция, Германия)..

Украинското външно министерство прикани за „ потребление на мъчителни наказания против Русия ".

Западът и сътрудници

В указа на президента на Съединени американски щати Джо Байдън признаването на ДНР и ЛНР е несъмнено като противоречащо на „ отговорностите на Русия по Минските съглашения “ и основава „ необикновена и изключителна опасност за националната сигурност и външната политика на Съединените щати “.

Държавният секретар Антъни Блинкен обеща„ бърз и съдбоносен отговор (...) в съгласуваност с сътрудниците ". В същото време Вашингтон не има намерение да изпраща войски в Украйна, уточни на брифинг почитан представител на американската администрация.

Британският министър председател Борис Джонсън назова решението на Москва „ явно нарушаване на интернационалното право “ и „ искрено нарушаване на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна “. По негово мнение страните от Запада в този момент би трябвало „ да окажат допустимо максимален напън “ върху съветското управление. В същото време политикът счита, че „ към момента могат да се върнат обратно ".

Елисейският замък осъди решението на Москва като „ едностранно нарушаване на интернационалните отговорности ".

Германският канцлер Олаф Шолц също „ мощно осъжда " хода на Москва, като се съгласява с президентите на Франция и Съединени американски щати, че той „ няма да остане без отговор ".

Анджей Дуда, президент на ОССЕ, председателстващ ОССЕ и управлението на балтийските страни приканиха за твърда позиция и незабавни наказания против Руската федерация.

Турското външно министерство съобщи, че счита признаването на независимостта на ДНР и ЛНР „ недопустимо " и „ го отхвърля ".

Токио осъди дейностите на Москва, заявявайки, че в съгласуваност с сътрудниците обмисля разновидности за „ корав отговор " на решението на Руската федерация.

Наричайки решението на Москва „ недопустимо, безразсъдно и голословно “, австралийският министър председател Скот Морисън прикани съветските управляващи „ неотложно и абсолютно “ да се откажат от признаването на ДНР и ЛНР. Той също по този начин съобщи, че Русия „ нахлула в суверенната територия на Украйна “.

Нови наказания?

Президентът на Съединените щати със собствен декрет неотложно наложи възбрана за вложения в ДНР и ЛНР, както и всевъзможни търговски покупко-продажби с тях, в това число артикули, услуги и технологии. Документът разрешава налагането на наказания против настоящите в ДНР и ЛНР.

Според посланика на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд глобите на Русия ще бъдат наложени във вторник. Канада и Обединеното кралство са подготвени да подхващат същата стъпка. Според външните министри на тези страни обаче става дума за „ обособени наказания “, които се разграничават от плануваните при положение на „ военна инвазия “ на Русия в Украйна.

Президентът на Франция се разгласи в поддръжка на въвеждането на „ целенасочени европейски наказания ". Санкциите загатнаха и публични представители на други европейски страни, както и на Япония, и Австралия.

Още реакции

Президентът на Република България Румен Радев разяснява съветското признание на републиките в Twitter: „ Признаването на по този начин наречените ДНР и ЛНР от Руската федерация обрича на неуспех напъните за деескалация на спора в Украйна и води до повишаване на напрежението в целия район. Устойчиво решение на тази рецесия не може да бъде открито посредством нарушение на интернационалното право и с военни средства “

Австрия прикани Русия да анулира решението си и сходно на Финландия, съобщи, че координира отговора си с Европейски Съюз.

Швейцарското външно министерство назова признаването на независимостта на републиките „ жестоко нарушаване на интернационалното право “ и прикани Москва „ да извърши интернационалните си отговорности и да преразгледа дейностите си “.

Според сръбския президент Александър Вучич решението на Москва „ де факто и всъщност трансформира международния ред " и слага Сърбия пред сложен избор, защото Белград ще бъде подложен на напън от Брюксел, изискващ единна европейска позиция. В същото време в Сърбия „ има 85% от жителите, които каквото и да се случи, каквото и да стане, ще бъдат на страната на Русия “.

На интернационално равнище

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш е „ доста угрижен " от решението на Русия. Ръководителят на организацията „ смята решението на Руската федерация за нарушаване на териториалната целокупност и суверенитета на Украйна, което е в несъгласие с правилата на Устава на Организация на обединените нации “ и „ приканва за спокойно споразумяване на спора в Източна Украйна в сходство със споразуменията от Минск, залегнали в резолюция 2202 на Съвета за сигурност “.

Действащият ръководител на ОССЕ, полският външен министър Збигнев Рау, генералният секретар на ОССЕ Хелга Шмид, както и ръководителят и общоприет секретар на Парламентарната асамблея на ОССЕ Маргарета Сьодерфелт и Роберто Монтела осъдиха решението на Русия да признае ДНР и ЛНР, като го опрделиха като „ нарушаване на интернационалното право и главните правила на ОССЕ ". Те приканиха Русия „ неотложно да анулира това решение “.

Мария Пейчинович-Бурич, общоприет секретар на Съвета на Европа, също прикани за анулация на решението.

Признаването на двете сепаратистки територии в Украйна за самостоятелни е жестоко нарушение на интернационалното право, териториалната целокупност на Украйна и Минските съглашения. Това пишат в Twitter ръководителите на Европейския парламент Роберта Мецола, Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, Европейския съвет Шарл Мишел и посланик номер едно на Европа Жозеп Борел.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР