САЩ и мнозинството от страните в Европейския съюз (ЕС), сред

...
САЩ и мнозинството от страните в Европейския съюз (ЕС), сред
Коментари Харесай

Увеличава страданието на украинския народ. България осъди трансфера на ракети от Северна Корея в Русия

САЩ и болшинството от страните в Европейския съюз (ЕС), измежду които и България осъдиха в взаимно изказване закупуването от Русия на балистични ракети от Северна Корея , за които има данни, че са употребявани против Украйна.

Новината идва, след както Белият дом заяви предходната седмица, че неотдавна демонстрират, че Пхенян е доставил на Москва установки за балистични ракети и няколко такива ракети с дребен обхват.

С тях са били нанесени на 30 декември и 2 януари. От офиса на президента Володимир Зеленски потвърдиха информацията.
" Маркировката е заличена ". Използва ли Русия севернокорейски ракети против Украйна Неизползвани до момента от Русия балистични ракети удариха втория по величина украински град Харков на 2 януари. Последва изказване на Вашингтон, че съгласно разкрити данни става въпрос за ракети, създадени в Северна Корея. Това са фотоси, публикувани от Украйна в удостоверение на тази информация.
Северна Корея е под оръжейно ембарго на Организация на обединените нации от 2006 година, когато за първи път тества нуклеарна бомба. Резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации - утвърдени и от Русия, не разрешават на страните да търгуват с оръжие или друго военно съоръжение с Пхенян.

В, подписано от Съединени американски щати и множеството страни от Европейски Съюз, в това число България, както и от Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия, се споделя: " Дълбоко загрижени сме за последствията за сигурността, които това съдействие има в Европа, на Корейския полуостров, в Индо-тихоокеанския район и за целия свят ".

Освен това " прехвърлянето на тези оръжия усилва страданието на украинския народ ", " поддържа нападателната война на Русия " и нарушава няколко основни резолюции на Организация на обединените нации, написа в позицията.

От Европейски Съюз само Унгария и Словакия не са подписали взаимното изказване.

Във вторник представителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли да разяснява позицията.

Москва и Пхенян постоянно са отричали да подписват оръжейни покупко-продажби, за каквито Съединени американски щати оповестяват не за първи път. През октомври Вашингтон сподели, че разполага с информация, която демонстрира, че Северна Корея е с военно съоръжение и муниции на Русия.

Само месец по-рано севернокорейският водач Ким Чен-ун посети Русия и Владимир Путин , договаряйки съдействие. В същото време съветски представители направиха няколко визити в Северна Корея от началото на войната в Украйна.

Сега Вашингтон ще отнесе въпроса за балистичните ракети, предоставени от Пхенян на Москва, в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Освен Съединени американски щати обаче там право на несъгласие има и Русия, както и Китай.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР