САЩ достигнаха тавана на дълга, определен от Конгреса през януариДоналд

...
САЩ достигнаха тавана на дълга, определен от Конгреса през януариДоналд
Коментари Харесай

Тръмп: Републиканците трябва да предизвикат дефолт по дълга, ако не бъдат намалени разходите


Съединени американски щати доближиха тавана на дълга, избран от Конгреса през януари

Доналд Тръмп прикани републиканските законодатели да откажат да покачат лимита на дълга на Съединени американски щати, което ще докара до банкрут, в случай че демократите на президента Джо Байдън не се съгласят да понижат разноските, предадоха международните осведомителни организации.

„ Обръщам се към републиканците – конгресмените, сенаторите – в случай че не ви дадат солидни съкращения, ще би трябвало да обявите банкрут “, съобщи Тръмп по време онлайн включване по Си Ен Ен.

„ Страната ни се унищожава от глупави хора, от доста глупави хора “, посочи някогашният президент, който още веднъж се кандидатира за най-високия пост в Съединени американски щати за президентските избори през 2024 година.

Съединени американски щати доближиха тавана на дълга, избран от Конгреса през януари. Това принуди Министерството на финансите да стартира да подхваща по този начин наречените изключителни ограничения, с цел да накара държавното управление да заплаща сметките си. Министърът на финансите Джанет Йелън неотдавна предизвести, че Съединени американски щати може да не изпълнят отговорностите си незабавно след 1 юни, в случай че Конгресът не прегледа лимита на дълга.

Вдигането на така наречен таван на дълга – предел на държавните заеми за заплащане на към този момент направени сметки – постоянно е рутинно.

Но републиканците, които завоюваха контрола над Камарата на представителите на междинните избори през 2022 година, дадоха обещание да вдигнат лимита по отношение на настоящия му най-много от 31,4 трилиона $, единствено в случай че бъдат признати ограничавания на разноските.

В мненията си по Си Ен Ен Тръмп добави, че вижда сходен сюжет като малко евентуален.

„ Не имам вяра, че ще го създадат преди този момент, тъй като считам, че демократите безусловно ще правят отстъпка, тъй като не желаете това да се случи “, добави Тръмп. „ Но това е по-добре от това, което вършим сега. Защото харчим пари като пияни моряци “, сподели той.

Правителството на Съединени американски щати в никакъв случай не е обявявало съзнателно дефолт (бел.ред. във финансите – неплащане навреме на обвързване по дълг или облигационен заем) по дълга си и някои икономисти предизвестяват, че последствията за финансовите пазари могат да бъдат пагубни.

Дефолтът би провокирал безпорядък на пазарите и би довел до загуба на милиони работни места, считат анализатори и икономисти. Републиканците гласоподаваха за повишение на тавана на дълга три пъти по време на президентството на Тръмп.

Думите на милиардера биха могли да насърчат многочислените му поддръжници на Републиканската партия в Камарата на представителите да втвърдят позицията си против повишение на лимита на дълга, в случай че не се подхващат съответните съкращения на разноските.

Байдън разгласи, че няма да договаря за повишение на лимита на дълга, макар че съобщи, че е отворен за разискване на способи за понижаване на разноските в обособен подтекст.

Президентът на Съединени американски щати и първите четирима водачи на Конгреса, в това число поддръжникът на Тръмп, ръководителят на Камарата на представителите Кевин Маккарти, Калифорния, ще се срещнат още веднъж, с цел да обсъдят тавана на дълга в петък.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР