Със завръщането на 42-ия военен контингент в нашата страна приключва

...
Със завръщането на 42-ия военен контингент в нашата страна приключва
Коментари Харесай

Последният ни контингент се върна от Афганистан

Със завръщането на 42-ия боен контингент в нашата страна завършва присъединяване на формирования от Въоръжените сили на Република България в Международната задача на НАТО за подготовка, съветване и подкрепяне в Афганистан , оповестяват от Министерство на защитата.

Решение за това е било взето на 15 април тази година на изключително съвещание на Министерския съвет , в подтекста на решението на съдружниците за последователното евакуиране от 1 май 2021 година на контингентите в задачата " Решителна поддръжка ". То бе признато на изключителната среща на министрите на външните работи и на защитата на страните-членки на НАТО на 14 април 2021 година

42-ия български боен контингент взе участие в задачата на НАТО за подготовка, съветване и подкрепяне в Афганистан " Решителна поддръжка " от март до юни 2021 година

Контингентът е бил със конструкция народен детайл, рота за защита и щабни офицери . В състава му са включени до 120 военнослужещи, които са изпълнявали отговорностите си в Кабул и в база " Летище Баграм ". Основните задания на контингента са били свързани с денонощната защита на част от вътрешния периметър на база " Летище Баграм ", както и с ежедневни денонощни наряди в командния и в базовия действен център.

Националният детайл е осъществявал непосредственото командване на целия български боен контингент и е направлявал прецизното с пазване на вътрешния ред и общоприетите оперативни процедури при осъществяване на поставените задания. Наред с това е осигурявал логистичната и комуникационно-информационната поддръжка на контингента.

Национален пълководец на 42-ия контингент е полковник Павлин Велков от Военно окръжие - София, помощник-национален пълководец е подполковник Тодор Тодоров от Съвместното командване на силите, а пълководец на ротата за защита - майор Милен Проданов от военно формирование 34 840 - Карлово.

Днес военнослужещите от контингента ще преминат медицински прегледи във Военномедицинска академия - София (ВМА).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР