Със стартирането на АЕЦ”Белене” и влизането на НЕК в нея,

...
Със стартирането на АЕЦ”Белене” и влизането на НЕК в нея,
Коментари Харесай

Валентин Николов: Без “Росатом” няма как да изградим АЕЦ “Белене”

Със стартирането на АЕЦ”Белене” и влизането на НЕК в нея, това ще докара до позитивното развиване на Националната електрическа компания. Това разяснява Валентин Николов - шефът на енергийната комисия в предаването “Лице в лице” по бТВ.

По думите му, с доста малко се е нараснало потреблението на електрическа енергия през последните години. Той заяви че е бил на две конференции в Русия и Абу Даби, и всички работят върху диверсификацията на своята енергетика.

По думите му нуклеарните централи са беземисионни, единственият замърсител, само че с малко, е газът.

Всяко едно ВЕИ понижава зависимостта от външни източници, които ни дават енергийни запаси, сподели Николов. По думите му след 10 - 20 години ще имаме нужа от нова базова мощ.

Има същински вложители за АЕЦ “Белене” - едни от най-големите копмании, които работят в света, сподели той.

Обединените арабски емирства, където петролът им е безвъзмезден, си вършат нуклеарна централа. Те влагат в нови източници, разяснява той.

Николов даде и приемер с Италия, която пък е избрала да няма нуклеарна централа, само че внася огромна част от електрическата енергия си.

Искаме да пристигна цех за коли, би трябвало да имаме предвидимост. Без “Росатом” няма по какъв начин да изградим АЕЦ “Белене”, тъй като те държат технологията. Реакторите са български, само че технологията е съветска, сподели Валентин Николов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР