Със сезонното понижение на температурите случаите с COVID-19 в страната

...
Със сезонното понижение на температурите случаите с COVID-19 в страната
Коментари Харесай

Факти и митове за COVID-19: Ибупрофен при настинка, грип и коронавирус

Със сезонното намаляване на температурите случаите с COVID-19 в страната ни набъбнаха. Експерти предвидиха това още преди месеци, само че множеството хора мощно се надяваха това да не се случи. Сериозният растеж на инфектирани докара до претоварване на здравната система, до тревога у хората и до блуждаене с какво да се лекуват, по какъв начин да разпознаят простуда, грип или ковид, както и по кое време е належащо да бъде изработен PCR тест.

Едно от най-използваните медикаменти при температура и болежка, в това число и за вирусни болести, е ибупрофенът, прочут на пациентите от 50 години. В началото на пандемията се появиха легенди, свързани с COVID-19 и използването на ибупрофен, които бързо бяха опровергани от международни медицински организации. Нещо повече - неотдавна се появиха напълно нови проучвания, които потвърждават, че хроничната приложимост на нестероидни противовъзпалителни средства може да има предпазващ резултат за появяването и тежестта на протичане на COVID-19, както и че демонстрират позитивен резултат при такива пациенти. Ще разгледаме обстоятелствата и митовете по въпроса от гледната точка на здравните експерти.

Какво е въздействието на ибупрофен и другите нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) при лекуване на ковид?


У нас тематиката бе коментирана от редица здравни специалисти, а един от тях в България е доцент Рада Маркова - шеф и създател на МЦ “Първа детска консултативна клиника” в София: “Официалните органи като СЗО, FDA, ЕМА оповестиха, че групата на нестероидните противовъзпалителни средства и лекарствените молекули, които съдържат ибупрофен, не са противопоказани.”

Становищата на Световната здравна организация и институциите, виновни за сигурността на медикаментите в Съединени американски щати, Англия, Европейския съюз, Австралия и Канада, са безапелационни, че няма научно обосновани доказателства за вредата от приложението на ибупрофен. Нещо повече, към този момент има изявления, че приложението на ибупрофен може да понижи тежестта при пациенти с коронавирусна зараза.

Ще се трансформира ли COVID-19 в сезонно заболяване като грипа?

Учените разискват опцията COVID-19 да не бъде изцяло отстранен и да се завръща всяка зима, сходно на елементарния грип. Някои нови респираторни болести, породени от вируси като SARS през 2002 година и MERS
през 2012 година, бяха овладени, преди да се трансфорат в сезонни. Проблемът при COVID-19 е, че доста хора, инфектирани с вируса, имат леки или по-малко признаци, а без обществена отдалеченост всеки инфектиран може да съобщи вируса неумишлено, на почти още трима души. Все още не знаем какво ще се случи по време на тази пандемия.

Мит: Вирусът, причиняващ COVID-19, е единствено разновидност на елементарния грип

Този мит се появява поради съществуването на няколко разновидности на ковид и някои от тях предизвикват признаци на простуда и грип. Въпреки това коронавирусът, който предизвиква COVID-19, е нов и неговият източник е друг от тези, които предизвикват грипните положения.

Коронавирусите са семейство от свързани между тях вируси. Някои представители на фамилията са заразни за хората, други са рискови единствено за животните.

Въпреки че някои признаци на COVID-19 като кашлица и болки в гърлото са близки до тези на грипа, COVID-19 протича доста по-тежко. Той е друго заболяване, породено от друг ковид.

По-заразни ли са хората с ковид, когато признаците са по-слаби?


Учените са тествали и генетичния материал (стандартен тест), както и живия вирус. Тестът демонстрира, че живият вирус се открива в устата, носа и гърлото на пациентите по време на първата седмица от появяването на признаците, след което изчезва. Това демонстрира, че хората, които са инфектирани с ковид, са най-заразни през първата седмица, до момента в който развиват признаците си, в сравнение с по-късно.

Може ли болестта да се съобщи на плода при бременност?

Към момента в международен мащаб има няколко мнения, които се отнасят към новородените на дами, инфектирани с COVID-19. По-голямата част от децата не са положителни и не изпитват дихателни проблеми.

Все още не знаем какво ще се случи по време на тази пандемия, само че най-важно е да се обединим и да бъдем виновни, като съблюдаваме всички противоепидемични ограничения!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР