Със 122 милиона души се е увеличил броят на хората

...
Със 122 милиона души се е увеличил броят на хората
Коментари Харесай

ООН: Със 122 млн. повече са гладуващите в света

Със 122 милиона души се е нараснал броят на хората в света, изправени пред апетит, от 2019 година насам заради пандемията и многочислените метеорологични шокове и спорове, в това число войната в Украйна, съгласно най-новия отчет " Състояние на продоволствената сигурност и храненето в света " (SOFI), оповестен през вчерашния ден взаимно от пет профилирани организации на Организация на обединените нации.

Ако трендовете се запазят, задачата за стабилно развиване, ориентирана към елиминиране на глада до 2030 година, няма да бъде реализирана, предизвестяват Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО), Международният фонд за развиване на селското стопанство (IFAD), Детският фонд на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ), Световната здравна организация (СЗО) и Световната продоволствена стратегия (WFP).

Изданието на отчета от 2023 година разкрива, че сред 691 и 783 милиона души са били изправени пред апетит през 2022 година, със междинен диапазон от 735 милиона. Това съставлява нарастване от 122 милиона души спрямо 2019 година, преди пандемията от КОВИД-19.

Въпреки че броят на гладуващите в международен мащаб е останал без смяна сред 2021 година и 2022 година, има доста места в света, изправени пред задълбочаващи се хранителни рецесии. Напредък в намаляването на глада се следи в Азия и Латинска Америка, само че гладът към момента нараства в Западна Азия, Карибите и във всички подрегиони на Африка през 2022 година Африка остава най-засегнатият район, като един на всеки пет души на континента е бил изправен пред апетит, или над два пъти повече от междинното за света.

" Има райони, които са напът да реализират някои цели в региона на храненето до 2030 година, само че като цяло се нуждаем от интензивни и незабавни световни старания за избавяне на Целите за стабилно развиване. Трябва да изградим резистентност против рецесиите и разтърсванията, които водят до продоволствената неустановеност – от споровете до климата ", сподели генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш посредством видеосъобщение по време на представянето на отчета в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Ръководителите на петте организации на Организация на обединените нации пишат в предговора на отчета, че съгласно прогнозите съвсем 600 милиона души към момента ще бъдат изправени пред апетит през 2030 година, а главните мотори на продоволствената неустановеност и недохранването са нашето " ново обикновено ".

Ситуацията с продоволствената сигурност и изхранването остава мрачна през 2022 година Докладът открива, че почти 29,6 % от международното население, което се равнява на 2,4 милиарда души, не е имало непрекъснат достъп до храна, измерено посредством разпространяването на умерена или тежка продоволствена неустановеност. Сред тях към 900 милиона души са били изправени пред сериозна продоволствена неустановеност.

Междувременно опциите на хората за достъп до здравословен метод на хранене се е влошил в целия свят: повече от 3,1 милиарда души в света - или 42 на 100 - не са били в положение да си разрешат здравословна диета през 2021 година Това съставлява общо нарастване от 134 милиона души спрямо 2019 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР