Сърдечно-съдовите заболявания са най-честата причина за смърт у нас. Кардиолозите

...
Сърдечно-съдовите заболявания са най-честата причина за смърт у нас. Кардиолозите
Коментари Харесай

Първите симптоми на инфаркт могат да се появят месец преди да настъпи

Сърдечно-съдовите болести са най-честата причина за гибел у нас. Кардиолозите считат, че броят на пациентите ще се усили доста през идващите 10 години.

А знаете ли,че даже месеци преди инфаркта тялото може да ни изпрати знаци, които в никакъв случай не би трябвало да подценяваме и подминаваме.

Инфарктът на миокарда е положение на миокардна исхемия, което води до некроза на сърдечния мускул и в множеството случаи е последица от атеросклероза на коронарните артерии. Свиването на кръвоносните съдове, от своя страна, настава посредством струпване на холестерол в съдовете.
Един от всеки 10 инфаркта визира хора преди 45-годишна възраст. Най-честият признак, съпътстващ инфаркта, е неочаквана, мощна и пареща болежка зад гръдната кост, която може да бъде съпроводена от чувство за пронизване и туптене.

 инфаркт

И макар че инфарктът най-често настава ненадейно и ненадейно, лекарите са нащрек за някои признаци, които могат да се появят няколко дни или повече преди инфаркта.
Проучванията ясно демонстрират, че няколко или повече дни преди инфаркта дамите изпитват хронична отмалялост (71%), нарушавания на съня (48%), зной (42%), неприятно храносмилане (39%), тревога (39%), както се оповестява в научното кардиологично списание Circulation.

Сърдечен удар - ще забележите тези признаци даже месец по-рано

Прекомерно изпотяване

Този симптом преди иден инфаркт доста постоянно се подценява от множеството пациенти. Повишеното изпотяване може да засегне основно челото, дланите, гърдите и стъпалата, без значение от преобладаващата температура или времето на деня.
Ако забележите извънредно изпотяване, което е налице и от известно време, наложително би трябвало да се консултирате с Вашия доктор. 

 инфаркт

Гадене

Повръщането, гаденето или стомашните проблеми могат да демонстрират, че сърцето ни не изпомпва вярно кръв, заради което страдат други органи. Дискомфортът от киселини и болки в корема, комбиниран с дефицит на въздух, би трябвало да бъде предизвестие за ненормална сърдечна активност, която може да докара до сърдечен удар.

Замайване, пристъп, зной

Всяко отклоняване от правилото, като да вземем за пример проблеми с поемането на надълбоко въздух, засилващ се зной, зашеметяване и пристъп, може да са признаци за иден сърдечен удар. Задухът и замайването са по-често срещани при дамите, в сравнение с при мъжете, и тези признаци могат да се появят даже седмици преди сърдечния удар.

Смущения на съня

Хората със сърдечни проблеми постоянно се оплакват от бодърствуване. В група от 500 интервюирани дами, претърпели инфаркт, съвсем половината са имали проблеми със съня. Проблемите със заспиването и събуждането измежду нощ, съпроводени от възприятие на тревога и суматоха, би трябвало да са сигнал за нас, че нещо в организма не е наред.

 инфаркт

Изтръпване на крайниците

Необичайният сърдечен темп и затова нарушеното кръвоснабдяване могат да доведат до изтръпване на ръцете и краката. Ако чувството за изтръпване на крайниците се повтаря и ви съпътства без значение от заемането на неловко състояние на тялото, би трябвало да се свържете с вашия доктор.

На какво друго би трябвало да обърнете внимание?

Една от най-характерните черти на зараждащия сърдечен удар е чувството за мощна болежка в гърдите. Много постоянно дамите усещат и болежка в раменете, гърба и шията, която може да бъде постепенна и с възходяща активност. Освен това необикновените и много рядко срещани признаци на сърдечен удар включват болежка в региона на челюстта и дискомфорт в устата и на езика.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР