Сърбия е получила доставка на усъвършенствана китайска противовъздушна система в

...
Сърбия е получила доставка на усъвършенствана китайска противовъздушна система в
Коментари Харесай

Сърбия е получила ракети от Китай при полусекретна доставка през небето на НАТО

Сърбия е получила доставка на усъвършенствана китайска противовъздушна система в полутайна интервенция този уикенд, пише „ Асошиейтед прес “. Медийни и военни специалисти оповестиха, че 6 транспортни самолета Y-20 на китайските военновъздушни сили са кацнали на летището в Белград рано в събота. Според известията те са носели ракетни системи земя-въздух HQ-22 за сръбските военни сили.

За да се случи това, китайските товарни самолети, доставящи оръжията, са минали през въздушното пространство на най-малко две страни от НАТО - България и Турция. От Министерството на защитата досега не са съобщавали за издаване на позволение.

Сръбският президент Александър Вучич удостовери доставката на системата със междинен обхват, която беше контрактувана през 2019 година, като сподели в събота, че тази седмица ще показа „ най-новата горделивост “ на сръбската войска.

По-рано Вучич се оплака, че страните от НАТО, които са множеството съседи на Сърбия, отхвърлят да разрешат доставката на системи посредством полети над техните територии на фона на напрежението сред Русия и Украйна.

Китайските товарни самолети с военни маркировки са били снимани на белградското летище „ Никола Тесла “. Доставката на оръжия над територията на най-малко две страни членки на НАТО – Турция и България, се преглежда от специалистите като проява на възходящия световен обсег на Китай.

China is shipping arms to Belgrade, Serbia. But those arms will almost certainly be given to Russia.

China is helping Putin attack Ukraine. China must be punished for this with sanctions.
— Dean Rivando ⚒ ⚓ φ (@drivandalism)
Китайската ракетна система е необятно съпоставя с американската „ Patriot “ и съветските ракетни системи земя-въздух C-300, макар че има по-малък обхват от модерните C-300.  Сърбия ще бъде първият оператор на китайските ракети в Европа.

Новината идва на фона на съветската инвазия в Украйна и опасенията на Запада, че натрупването на военни оръжия на Балканите може да заплаши нежния мир в района.

Сърбия гласоподава в поддръжка на няколко резолюции на Организация на обединените нации, които осъждат съветските офанзиви в Украйна, само че страната не се причисли към интернационалните наказания против Москва и не подлага на критика очевидните зверства, осъществени от съветските войски там.

През 2020 година представители на Съединени американски щати предизвестиха Белград против закупуването на зенитни системи HQ-22. Те споделиха, че в случай че Сърбия в действителност желае да се причисли към Европейски Съюз и други западни съюзи, тя би трябвало да приведе военното си съоръжение в сходство със западните стандарти.

Според сръбския боен анализатор Александър Радич китайците са провели „ своята проява на мощ “.

 

secretly sent modern air defense equipment to

Six Chinese Air Force Y-20 planes landed at civilian airport. It is reported that they delivered modern medium-range / long-range anti-aircraft missile systems HQ-22. Coincidence?
— Choochi Choochi (@choochichoo)
Миналата седмица на провелите се в страната избори 3 в 1 – за президент, парламент и локални управляващи, Вучич завоюва втори мандат, а неговата партия остана първа политическа мощ със събрани 44%. Сърбия намерено поддържа проруска политика, наричайки я „ боен неутралитет “.

През 90-те години Сърбия беше във война с някои прилежащи страни. Страната публично се стреми към участие в Европейски Съюз, само че към този момент усилва въоръжените си сили с съветски и китайски оръжия, в това число бойни самолети, танкове и друго съоръжение.

На Запад има опасения, че въоръжаването на Сърбия от Русия и Китай може да насърчи балканската страна към нова война, изключително против някогашната ѝ провинция Косово, която разгласи самостоятелност през 2008 година Сърбия, Русия и Китай не признават суверенитета на Косово, за разлика от Съединени американски щати и множеството западни страни.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР