Съпругите на двама от последните украински бойци, укриващи се в

...
Съпругите на двама от последните украински бойци, укриващи се в
Коментари Харесай

Съпруги на бойци от Азовстал към папата: Не ги оставяйте да умрат

Съпругите на двама от последните украински бойци, укриващи се в стоманодобивния цех в Мариупол, се срещнаха с папа Франциск във Ватикана, съобщава " Ройтерс ".

Те го приканиха да помогне бойците да бъдат откарани в трета страна.

27-годишната Катерина Прокопенко и 29-годишната Юлия Федосюк разговаряха с папата към пет минути в края на общата му визита на площад " Свети Петър " и го помолиха да се обърне непосредствено към съветския президент Владимир Путин, с цел да освободи военните, защото  " съветски плен не е алтернатива ".

Пристанищният град Мариупол претърпя най-разрушителните борби от войната в Украйна. Киев твърди, че евентуално десетки хиляди хора са били убити там след нахлуването на Русия на 24 февруари, а стоманодобивният цех " Азовстал " е последната част на града, която към момента е под контрола на украинските бойци.

" Вие сте последната ни вяра, уповавам се, че можете да спасите живота им, моля Ви, не ги оставяйте да умрат ", обърна се Прокопенко към папата.

Жените обясниха пред кореспонденти, че са описали на папата подиуми на ранени бойци, гниеща плът, непогребани тела и липса на храна, вода и медикаменти в стоманодобивния цех.

Те описаха, че през вчерашния ден са разговаряли за последно със съпрузите си - членове на полка " Азов ".

Нашите бойци чакат да бъдат евакуирани в трета страна, с цел да сложат оръжие при положение на евакуация, съобщи Федосюк.

Папата даде обещание, че ще направи всичко допустимо и ще се моли за тях.

Помолихме го да пристигна в Украйна, с цел да приказва с Путин и да му каже да ги пусне, изясни Федосюк. Жените загатнаха Швейцария и Турция като благоприятни условия, само че не дадоха детайлности.

Десетки цивилни бяха евакуирани от стоманодобивния цех през последните дни, само че зам.-кметът на Мариупол Петро Андрюшченко заяви, че най-малко 100 към момента остават вътре.

Миналата седмица папа Франциск съобщи, че е поискал среща с съветския президент около три седмици след началото на нашествието в Украйна, с цел да се опита да спре войната, но така и не е получил отговор.

Той още веднъж изрази готовност да посети Москва, но разясни, че за задачата би трябвало да получи такава опция от Путин.

Папата обаче изрази безпокойство, че руският президент не желае да се състои тази среща в този миг.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР