Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов не отрече, а индиректно

...
Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов не отрече, а индиректно
Коментари Харесай

Христо Иванов не отрече, че Демократична България ще има три министерства |

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов не отхвърли, а косвено удостовери пред бТВ, че Обединението ще има три министерства. 

На въпрос дали Надежда Йорданова е предлагането на Демократична България за министър на правораздаването Иванов сподели: " Да, това е едно име, което можем да лансираме и да застанем зад него. Или да вземем за пример новосъздаденото министерство на електронното ръководство - Божидар Божанов. Това са специалисти с голям престиж. И Екоминистерство - Борислав Сандов, като Зелените ще решат кого да излъчат ". 

Така съпредседателят на Демократична България косвено удостовери това, че обединението ще получи три министерства.



На въпрос за какво няма да бъде министър Иванов отговори, че при толкоз сложна коалиция е добре политическите водачи да създадат крачка настрана. " Нагласата е да участваме в кабинета по-скоро с експертни фигури. В този смисъл и аз, и военачалник Атанасов взехме решение да стоим малко обратно и да не товарим структурата с прекомерно огромна политизация ", добави той. 

" Изглежда сме покрай финала на договарянията, само че тъй като става дума за доста комплициран развой не мога да кажа какъв брой тъкмо близо сме. Но се надявам напълно скоро страната ни да има ново държавно управление. Форматът е на двустранна база и това има своята логичност - всяка партия, при всички разлики сред нас, влиза в договаряния да даде поддръжката си на мандатоносителя. Аритметика е безжалостна просвета и той няма болшинство да сформира собствен кабинет ", съобщи още той.

По думите му това е неизбежната настройка, която може да не ни харесва и да поражда въпроси от най-различно естество: " Но тя взема решение фундаменталния въпрос, в случай че желаеме да имаме ново държавно управление. Тази настройка мъчно ще възпроизведе безпроблемно функциониращо ръководство, само че взема решение няколко значими неща: най-сетне България да има ръководство, да има структурирано болшинство и да не се разчита на гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи ".

Според Иванов това е начинът да бъдат оставени в политическа изолираност, " тъй като ГЕРБ и Движение за права и свободи са носители на най-високата централизация на корупция и на модела на корупцията ".

Съпреседателят на Демократична България уточни още, че болшинството ще бъде обединено към нуждата за рестарт на правосъдната власт и шансът това да стане в идната година е от изключителна значимост:

" Трябва да се реши фундаменталния проблем на политическата рецесия и на въпроса по какъв начин и при какви условия се упражнява властта - дали има изцяло безотговорни, тъй като са си приятелчета с основния прокурор и си пишат с него и други, против които той може да бъде употребен като бухалка, или най-сетне в България властта ще се упражнява посредством институциите, обществено, отговорно и еднообразно за всички ".

Относно смяната в КПКОНПИ, която от Продължаваме промяната желаят, Иванов изясни, че Комисията наподобява едно положително място, от което да се стартира рестартът и където по-лесно може да се смени управление. " Докато не рестартираме прокуратура и до момента в който не намирам метод да я освободим от нейното управление, което не е задоволително, постоянно ще бъдем обречени да търсим различни институции, които да свършат работа ", добави то.  

За бъдещия постоянен кабинет с министри на Продължаваме промяната, Демократична България, Българска социалистическа партия и ИТН той съобщи, че всички да са деликатни в тази комплицирана структура от разнообразни партии. От думите му стана ясно, че все още работната идея е да има 18 експертни съвета.

На въпрос има ли концепция да се закрие Държавната петролна компания, която да строи държавни бензиностанции, Иванов уточни, че това е явно, че би трябвало да се бъде закрита, както и че се надява никой да се не съпротивлява.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР