Съоснователят на Subway Питър Бък, който успя да превърне първоначална

...
Съоснователят на Subway Питър Бък, който успя да превърне първоначална
Коментари Харесай

Почина известен предприемач, превърнал 1000 долара в 1 милиард

Съоснователят на Subway Питър Бък, който съумя да трансформира първична инвестиция от 1000 $ в положение от над 1 милиарда $, умря на 90-годишна възраст през предходната седмица, удостоверяват от компанията.

С над 40 000 обекта по света, Subway е една от най-големите вериги за бързо хранене в света. Бък, който беше последният жив създател на компанията, остави завещание на стойност 1.7 милиарда $, сочат данните на Forbes.

“Дълбоко натъжени сме от кончината на един от създателите на Subway, доктор Питър Бък. Той бе ослепителен образец за предан на практиката водач и интегрална част от фамилията на Subway. ”, показва изпълнителният шеф на веригата Джон Чидси в изказване, представено от CNN.

През 1965 година, Питър Бък дава концепция на фамилен другар на име Фред ДеЛука, да отвори магазин за сандвичи (където клиентите сами показват какво желаят в тях) с цел да припечели пари, с които да заплати таксата за образование в лицей.

Бък, който е нуклеарен физик, дава първична инвестиция в размер на 1000 $, като вследствие на това порти отваря комерсиалния обект на име " Pete`s Super Submarines " в Бриджпорт, Кънектикът.

До 1974 година двамата имат и ръководят 16 обекта в Кънектикът, като по-късно стартират да отдават обектите посредством контракти за франчайзинг (търговска концесия). Subway е известна с това, че има единствено един обект – истинския, отворен през 1965 година, като всички останали обекти действат посредством франчайзинг.

Според данните на консултантската компания Technomic, продажбите на Subway в Съединени американски щати записват спад през последните години. В резултат на възходящата конкуренция на други вериги за бързо хранене, продажбите на компанията в Съединени американски щати понижават до 8.3 милиарда $ през 2020 година, по отношение на 12.3 милиарда $ през 2013 година, която е най-хубавата година за Subway през последните 15.



По света има над 40 000 обекта на Subway, като компанията залага напълно на франчайзинг модела;    Снимка: Getty Images
Тайният милиардер в Tesla: Как един самостоятелен вложител натрупа 7 милиарда $
Възходът на Tesla създаде милиардер, за който доста хора даже не са и чували. Оказва се, че живеещият в Сингапур Лео Когуан е третия...

Когато за първи път Subway става известна марка през седемдесетте и осемдесетте години на предишния век, компанията е нещо като пионер в приготвянето на храна по избор на клиента, излиза наяве от думите на Робърт Бирн, шеф консуматори и промишленост в Technomic. По това време, опцията на клиентите сами да избират в действително време какво да има в сандвича им е нещо ново за пазара.

В наши дни потребителите могат да избират какво да има в на практика всичко – от салати до комплицирани ястия, което показва голямата конкуренция на този пазар.

На фона на това, че от ден на ден заведения за хранене прибавят опцията за избор в действително време, „ желаеме да продължим да преобладаваме в тази сфера ”, сподели Джон Чидси по-рано през актуалната година.

Другият съосновател на Subway, Фред ДеЛука, умря през 2015 година на 67-годишна възраст.

Питър Бък е роден през 1930 година в Южен Портланд, Мейн. Той се дипломира от Bowdoin College през 1952 година, след което изкарва магистърска и докторска степен по физика в Columbia University. Филантропските му начинания се ръководят от фондацията The Peter and Carmen Lucia Buck Foundation, която той основава дружно с последната си брачна половинка през 1999 година.

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР