Санкт Петербург. Всички ние имаме общ дълг и отговорност да

...
Санкт Петербург. Всички ние имаме общ дълг и отговорност да
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев пред наши сънародници в Санкт Петербург: Имаме общ дълг и отговорност да пазим езика, културата и традициите си

Санкт Петербург. Всички ние имаме общ дълг и отговорност да пазим езика, културата и традициите си, без значение какъв брой надалеч от родината се намираме. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с представители на българската общественост в Санкт Петербург, оповестиха от прессекретариат на президента . Много е значимо децата да не прекъсват връзката с България, тъй като в случай че идващото потомство не познава езика, културата, традициите и обичаите, ние ще загубим тези младежи като българи.
Държавният глава открои дълбоките културни и исторически връзки сред България и Русия и цитира думите на видния жител на Санкт Петербург учен Дмитрий Лихачов, който дефинира България като „ страна на духа “. Румен Радев напомни, че от България Русия е получила своята книжовност, а от нашите земи в Русия е пристигнала християнската религия и старобългарският църковнославянски език. Хилядолетие по-късно - през 1878г., България получава от Русия свободата си, за която своя живот са дали хиляди съветски бойци. „ Това са толкоз здрави и дълбоки духовни връзки, които никоя политическа обстановка не може да промени. Затова връзки ни са значими и наш дълг е да ги развием във всички измерения “, акцентира президентът.
Румен Радев означи и че през 2019 година следва да отбележим 140 години от определяне на дипломатически връзки сред двете страни и прикани за общи старания тези връзки да стават все по-пълноценни, както в стопанската система, по този начин и в региона на културата. „ Инвестициите от Русия са доста значими за нашата стопанска система и вложителят би трябвало да бъде уверен, че влага на несъмнено място. Вие сте хората, които давате образеца за България в Русия и ви благодаря, че представяте почтено страната ни със своите достижения във всяка сфера, в която се занимавате “, съобщи още президентът в приветствието си към представителите на българската общественост в Санкт Петербург, срещата с които се състоя в първия ден от визитата му в съветския град.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР