Само за последното денонощие в Литва са задържани 93 нелегални

...
Само за последното денонощие в Литва са задържани 93 нелегални
Коментари Харесай

Лукашенко заплаши Запада, че ще пусне мигранти и вече го прави |

Само за последното денонощие в Литва са арестувани 93 незаконни мигранти от Азия и Африка, влезнали в страната от Беларус. От началото на годината границата е пресечена от 1509 души. За съпоставяне, през цялата 2020 година има едвам 81 засечени прекосявания. Страната разгласи изключително състояние и възнамерява издигането на гранично оборудване.

Никога няма да задържим никого: тези хора не идват при нас

" Никога няма да задържим никого: тези хора не идват при нас. Те отиват в просветена, топла, комфортна Европа ", сподели ден по-рано президентът на Беларус Александър Лукашенко. Това негово изявление е следващото. На 26 май той заплаши, че страната му към този момент няма да стопира мигрантите, които желаят да прекосят западната граница и да влязат в Европейски Съюз. Лукашенко извади страната си от съглашението за реадмисия на мигранти с Европейски Съюз след налагането на следващите европейски наказания. Последните бяха наложени поради отвличането на аероплан на Ryanair от Атина до Вилнюс, с цел да бъдат задържани опозиционният публицист Роман Протасевич и приятелката му София Сапега.

Ден по-рано полските граничари задържаха 40 души за нелегално прекосяване на границата с Беларус. В този случай, както и с Беларус, не става въпрос за бягащи от режима на Лукашенко жители на Беларус, които не са малко, а за мигранти от Афганистан, Сирия, Ирак и Северна Африка. Това приказва за канал за мигранти през Беларус, чието битие е невероятно без благословията на “Бащицата ”, който държи под стоманен надзор всички служби. Има и няколко журналистически следствия, съдържащи доказателства, че каналът е проведен от държавни служби, а мигрантите влизат в Беларус с постоянни самолетни полети и си заплащат солено, с цел да стигнат до Европейски Съюз.

Държавна организация предлага пакети за иракчани и сирийци

Властите на Литва оповестиха, че имат доказателства, че Центркурорт, беларуската държавна туристическа организация, употребява самолети Boeing 777 за довеждане на мигранти от Ирак и Сирия. Пакетна услуга на държавната организация включва полети от Багдад или Истанбул, както и пътешестване до литовската граница.

Литва: Това е хибридна експанзия

Премиерът на Литва Ингрида Шимоните в сряда изиска свикването на изключително парламентарно съвещание и оцени обстановката като “хибридна експанзия, ориентирана не против Литва, а против Европейски Съюз ”. Според нея повода е позицията на Литва и Европейски Съюз против изборните фалшификации при последното избиране на Лукашенко и репресиите му против гражданското общество и митингите зародили поради това. “Ние считаме, че в организирането на потока от незаконни мигранти вземат участие и интензивно, и пасивно службите на беларуския режим. И умишлено основават всички условия за пресичането на границата ”, съобщи Шимоните. Тя счита, че задачата е да се нанесе ущърб на страната и да се дестабилизира обстановката, която е изключително комплицирана и поради започващите през септември огромни стратегически учения " Запад-2021 ", които се организират от Беларус и Русия.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също съобщи, че беларуските управляващи употребяват незаконната миграция, с цел да оказват напън на Европейски Съюз и съответно на Литва.

Ако някой си мисли, че ще затворим границата, той бърка

В присъщия си жанр Лукашенко през вчерашния ден съобщи, че Европейски Съюз и Литва сами са си отговорни за идването на мигрантите: " Ако декларирате пред целия свят, че ще регистрирате тези, които бягат през Беларус още по-бързо, те ще избягат. Още повече отваряте прозорец за тези мигранти. "

Според него Беларус се е справил и ще продължи да се оправя с главните провокации на границата. „ Но в случай че някой си мисли, че в този момент ще затворим границата с Полша, Литва, Латвия и Украйна и ще се превърнем в лагер за бежанци от Афганистан, Иран, Ирак, Либия, Сирия, Тунис, тогава той просто бърка ". " Никога няма да задържим никого: тези хора не идват при нас. Те отиват в просветена, топла, комфортна Европа ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР