Само седмици преди Хамас да започне атаката си срещу Израел

...
Само седмици преди Хамас да започне атаката си срещу Израел
Коментари Харесай

Саудитска Арабия не изключва сближаване с Израел, но на по-висока цена

Само седмици преди Хамас да стартира офанзивата си против Израел на 7 октомври, Саудитска Арабия съобщи, че е все по-близо до нормализиране на дипломатическите връзки с еврейската страна. Въпреки тримесечната война, оставила повече от 23 000 мъртви палестинци и кипящия арабски свят, Рияд алармира, че признаването на Израел към момента може да се " постави на масата ".По време на друга дипломатическа совалка в Близкия изток, в това число в Саудитска Арабия и Израел, държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен предходната седмица съобщи, че договарянията за нормализиране не престават да се организират и " има явен интерес в района всичко това да продължи ".

" По отношение на интеграцията, нормализацията, да, говорихме за това в действителност на всяка спирка, в това число несъмнено тук, в Саудитска Арабия “, сподели Блинкен пред кореспонденти в Саудитска Арабия, преди да се насочи към Израел. " И мога да ви кажа следното: тук има явен интерес да се преследва това. Този интерес е налице, действителен е и може да бъде трансформиращ “, разяснява Блинкен.В изявление за BBC посланикът на Саудитска Арабия в Обединеното кралство сподели, че има интерес от нормализиране на връзките от 1982 г.Експерти обаче са на мнение, че цената, която Саудитска Арабия би поискала в подмяна на нормализирането, ще бъде по-висока в този момент, в сравнение с преди войната в Газа, защото Рияд може да се почувства заставен да извлече повече отстъпки от Съединените щати и Израел.CNN се обърна към саудитското външно министерство за коментар.

" Саудитското държавно управление към момента е отворено за нормализиране, при изискване че Израел предприеме съответни стъпки на място, с цел да сътвори основите на решение с две страни “, сподели Али Шихаби, саудитски създател и анализатор. " Това би било, да вземем за пример, цялостно унищожаване на блокадата от Газа, цялостно овластяване на ПА (Палестинските власти) в Газа и (на) Западния бряг, евакуиране от основни зони на Западния бряг.Стъпките, сподели Шихаби, би трябвало да бъдат „ съответни, а не празни обещания, за които Израел може да не помни ".Въпреки че Блинкен не прикани за преустановяване на огъня в Газа, той добави, че по-нататъшната интеграция на Израел в Близкия изток ще изисква " спорът да завърши ".Палестинците се стремят към самостоятелна страна в окупирания Западен бряг, Източен Йерусалим и Газа. Повечето мюсюлмански и арабски страни са отказали да признаят Израел, до момента в който не бъде основана такава страна.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху и други публични лица неведнъж отхвърляха вероятността за палестинска страна. Миналия месец президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че израелското държавно управление " не желае решение с две страни ". През 2020 година четири арабски страни - Обединените арабски емирства, Бахрейн, Мароко и Судан, признаха Израел според набор от контракти, заобикаляйки дългогодишното арабско искане за палестинска страна. Оттогава администрацията на Байдън работи, с цел да накара Саудитска Арабия, необятно считана за водач в мюсюлманския свят, да последва образеца, ход, който можеше да отвори вратата на други мюсюлмански страни да признаят Израел. Считан за един от архитектите на споразуменията, посланикът на ОАЕ Юсеф Ал Отайба по това време акцентира жизнеспособността на решението за две страни, като уточни, че то не е изоставено в името на нормализацията. Договорът сред ОАЕ и Израел „ неотложно стопира анексията на Западния бряг и капацитета за насилствена ескалация. Той поддържа жизнеспособността на решение с две страни, утвърдено от Арабската лига и интернационалната общественост “, сподели Отайба. Докато основаването на палестинска страна беше формалната позиция на Рияд от две десетилетия, настояването отсъстваше от формалната изразителност през последните години, преди нападението от 7-и октомври. На въпрос по отношение на условията на Саудитска Арабия за нормализиране на връзките с Израел, саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман през септември сподели пред Fox News, че се надява договорката да " доближи място, което ще улесни живота на палестинците ".

превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР