Само при проверка през декември 2023 г. е установена отчетена,

...
Само при проверка през декември 2023 г. е установена отчетена,
Коментари Харесай

Министър Хр. Хинков съобщи: Фиктивни пациенти в болница на територията на РЗОК-Благоевград

Само при инспекция през декември 2023 година е открита регистрирана, само че неизвършена активност в болница на територията на РЗОК Благоевград. Става въпрос за 13 пациенти, които действително не са приети в болница и лекувани от лечебното заведение. Пациентите са оказали подпомагане на контролните органи, като са заявили документално, че не са провеждали лекуване, сподели министър Хр. Хинковв отговор на депутатско запитване.

При същата инспекция е осъществен и неочакван надзор в лечебното заведение за съществуването на пациенти по време на хоспитализацията им там и е открито неявяване на 12 пациенти.

През предходната година шефът на НЗОК е издал 6 заповеди за отчасти преустановяване на контракти с лечебни заведения за болнична помощ. Отчетени са общо 16 броя истории на заболяване на пациенти, за които е открито, че действително не е осъществена здравна активност, т.е. има „ фиктивни хоспитализации ”.,каза още здравният министър.

Според здравното министерство фиктивни хоспитализации са открити в лечебни заведения на територията на РЗОК София – град, РЗОК Пловдив, РЗОК – Пазарджик и РЗОК – Благоевград. Проверки са открили, че някои от лечебните заведения не разполагат с нужната инсталация или експерти, с цел да извършат избрани клинични пътеки, които са отчели.

Само за последните 4 месеца на предходната година контролните органи на НЗОК при осъществени инспекции са открили, че лечебни заведения са получили суми без правно съображение в размер на близо половин милион лв.. Издадени са заповеди за налагане на наказания за 16300 лв. и следва да бъдат издадени заповеди за наказания за общо 72 броя истории на болестта.,припомня Pariteni.bg

Министърът показва, че към този момент е одобрена процедура за реда и метода за реализиране на надзор от длъжностни лица – чиновници на НЗОК и РЗОК по постъпили тъжби и сигнали. В нея е планувано, че при посочен в жалбата адресант, проверяващите би трябвало да се свържат с него, като се изготвя протокол, в който се разказва на малко проблема.

В.Василев

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР