Само при осъществяването на всички планирани инвестиционни приоритети от Националния

...
Само при осъществяването на всички планирани инвестиционни приоритети от Националния
Коментари Харесай

Не можем да развиваме конкурентоспособна икономика само с инвестиции в предприятията

Само при реализирането на всички планувани капиталови цели от Националния проект за възобновяване и резистентност ще реализираме търсения резултат. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на полемика по четвъртия дирек от Националния проект за възобновяване и резистентност "Справедлива България ", с акцент върху опазването на здравето, общественото включване, групите в неравностойно състояние, смяната на работата на обществените институции в услуга на хората и бизнеса.

"Не можем да развиваме конкурентоспособна стопанска система единствено и само с вложения в предприятията, би трябвало ни целият комплекс от ограничения ", сподели вицепремиерът. И добави, че с четвъртия дирек се затваря целият комплекс от ограничения.

Вицепремиерът посочи, че този дирек не е допълващ, като изясни, че по него са планувани интервенции за възстановяване на бизнес средата, в това число и в региона на правосъдната система, както и ограничения в областта на обществената политика, опазването на здравето и културата.

Той подчертава върху електронната идентификация през новите документи за идентичност. "Практиката демонстрира, че всеки месец внедряваме една или две нови електронни услуги, само че в случай че не решим кардинално въпроса по какъв начин жителят с изключение на с документа си за идентичност, по електронен път да показва себе си пред администрацията, няма да можем да разгърнем капацитета на електронното ръководство ", счита вицепремиерът.

Сред акцентите в обществената сфера Томислав Дончев открои оправянето със застаряването на популацията, нуждата да се мисли за стопанска система, в която от ден на ден възрастни хора се ангажират, а ученето през целия живот става работеща политика.

По тематиката за опазването на здравето Дончев означи, че е редно да се приказва освен за нови вложения и промени, като акцентира, че в стълба има цели, свързани с психиатричната помощ, основаването на система за бърза реакция при инсулти.

Културата също е застъпена в проекта - с изключение на финансиране и цифровизация на наличието, е планувана промяна на Фонд "Култура ", където финансирането ще се отпуска в по-големи мащаби, на конкурентен принцип, в това число и за нови цели, ще има и износ на културна продукция и достъп до повече европейско културно наличие в България.

По-рано през днешния ден от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) обявиха, че оповестеният от вицепремиера Томислав Дончев не дава отговор на едно от главните условия, а точно - да бъде привързан с промени и да отразява характерните за страната ни рекомендации на Европейската комисия.

От КРИБ декларират, че би трябвало да се плануват повече целенасочени ограничения, с по-сериозен бюджет, които да са в поддръжка на бизнеса.

С сериозни бележки излязоха и от Българската стопанска камара, и от КНСБ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР