Всички оперативни програми, всички финансови проекти работят, което означава че

...
Всички оперативни програми, всички финансови проекти работят, което означава че
Коментари Харесай

Новата власт ще може да инвестира над 4,5 млрд. лева евросредства

„ Всички оперативни стратегии, всички финансови планове работят, което значи че идващите държавни управления ще имат опцията да влагат над 4,5 милиарда лв. на годишна база единствено в границите на настоящия програмен интервал. Тази година би трябвало да стартира и осъществяването и на идващия програмен интервал. След 3 години взаимна работа с Европейската комисия, всички оперативни стратегии са създадени и изпратени на Комисията “. Това осведоми вицепремиерът в оставка Томислав Дончев на работно заседание с премиера в  оставка Бойко Борисов.

Дончев съобщи, сега продължава реализацията по осъществяване на Програмния интервал 2014 – 2020 г и разясни, че по правилото „ n+3 “ програмният интервал ще завърши  през 2023 година, когато е крайният интервал за заплащане. „ Темповете за договаряне и заплащане са в границите на средноевропейските, контрактувани са близо 89% от цялото финансиране – това 26,7 милиарда лв., в това число и с националното съфинансиране. Разплатени са близо 48% от средствата “, сподели още Дончев.

Той добави, че главен акцент в новия програмен интервал са тематиката за реиндустриализация, нововъведения и цифрово включване, само че е планувано да продължат и обичайните вложения в пътна и железопътна мрежа, ВиК инфраструктура, градска среда, както и ограниченията в поддръжка на общественото включване и на бизнеса. „ Това, че европейското финансиране не е нормална тематика от публичен интерес издава, че нещата са в рамка – няма земетресения, няма проблеми, няма спряно финансиране “, добави още Дончев.

Борисов добави, че еврофондовете в главните стратегии са били спирани по време на ръководството на други държавни управления. „ Ние финишираме с цялостен мандат с работещи всички стратегии. Тогава обяснението беше, че след нас спирали фондовете, тъй като сме работили неприятно. 4 години, цялостен мандат, а всички европейски стратегии работиха “, съобщи министър ръководителят.  

Дончев даде и информация за напредъка по създаването на Плана за възобновяване и резистентност. „ Той е показан на Европейската комисия още на 20 април. Той не е подаден за публично утвърждение, това може да се случи на база волята на служебното или на последващо държавно управление. Аз толерантно съм оставил, всеки предстоящ екип, в случай че реши и изиска да направи промени в него, да го ревизира тотално или в някои елементи. Този вид е най-хубавият, най-справедливият и най-толерантният от политическа позиция “, означи още Дончев. 

 Борисов, разяснява, че Планът за възстановяване  и резистентност се употребява единствено като предлог за развиване на предизборна активност в Народното събрание. „ Ние се държим отговорно по тази причина осведомяваме обществото за направеното от нас “, сподели министър председателят.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР