"Всички трябва да позеленяваме, но не искаме да бъдем зелени

...
"Всички трябва да позеленяваме, но не искаме да бъдем зелени
Коментари Харесай

След 10 години ще продаваме зелени технологии

"Всички би трябвало да позеленяваме, само че не желаеме да бъдем зелени и небогати ", съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на срещата сред бизнесмени и държавното управление. По думите му през идващото десетилетие Зелената договорка ще промени из основа метода, по който се прави бизнес, създава се сила, както и живота на хората.

Според Дончев това, което е обявено от Европейската комисия, е свръхамбициозна стратегия за редукция на излъчванията: "Светът по този начин или другояче ще позеленява. Ние ще бъдем в авангарда и след 10 или 15 години ще сме в позицията да продаваме зелени технологии в едни или други страни ".

Вицепремиерът посочи също, че българската стопанска система се е развила доста след присъединението на страната към Европейския съюз и в забележителна степен е сменила профила си, само че към момента остава дребна. Ниската продуктивност на труда и високата консумация на енергийни запаси са другите характерности на българската стопанска система. По-важното обаче е по какъв начин ще се развива тя отсега нататък.

По мнението на Дончев зелените тематики не са просвета, а идеология. Той се разгласи "за " съкращаване на въглеродните излъчвания, само че с темпове, с които сме подготвени това да се случи. Опасенията му са, че средствата от Фонда за обективен преход, планувани за зелената промяна, може да се окажат незадоволителни.

Скоро в Министерския съвет ще влезе проектозаконът за индустриалните зони, чиято цел е бързо да се подтикват вложенията. В началото на февруари планът му ще бъде оповестен за публично разискване.

"Проектозаконът съдържа в себе си доста тънък баланс от тласъци за всеки вложител в индустриалната зона. Казано на битов език, опитваме се да смачкаме режимите, тъй че нещата да се случват по-бързо – и за този, който основава индустриална зона, и за този, който реши да основава мощности ", изясни пред публицисти Томислав Дончев. Както и че " желанието на кабинета е, когато се появи вложител, да може законодателно да бъде подтикван и бизнесът му да проработи за една година, а не да чака по три и повече, както е в този момент ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР