Само преди 2 дни американският президентът Джо Байдън подписа закон

...
Само преди 2 дни американският президентът Джо Байдън подписа закон
Коментари Харесай

САЩ отбелязват най-новия си празник - 19 юни

Само преди 2 дни американският президентът Джо Байдън подписа закон с който 19 юни става формален федерален празник. След Денят на Мартин Лутър Кинг основан през 1983 година в този момент Америка вписва в историята си най-новия формален федерален празник - Ден на свободата или Ден на освобождението.

Днес цяла Америка публично ще означи за първи път Денят на освобождението. На британски названието на празника (Juneteenth) Джунтиинт е комбиниране от британските думи „ юни “ и „ 19 “.

Датата се свързва с 19 юни 1865 година, когато федералните бойци на Щатите, донасят вестта за освобождението и навлизат в Галвестън, Тексас, с цел да освободят и последните плебеи там  след подписването на Прокламацията за тъждество и края на Гражданската война в страната.

Идването на частите на ген. Гордън Грейнджър става едвам 30 месеца след подписването на Прокламацията от президента Ейбрахам Линкълн, съгласно която всички плебеи във всички щати стават „ вечно свободни “.

През декември същата година е призната 13-тата корекция в Конституцията, която не разрешава робството.

Денят стартира да се чества на първо време в Тексас, а по-късно и на други места в страната, само че от 17 юли тази година е към този момент формален празник на Съединени американски щати.

За Чикаго през днешния ден са планувани паради, шествия, жива музика и празненства, профилирани йога класове и обиколки в града.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР